OPEC: Η ζήτηση πετρελαίου θα παραμένει κάτω από τα προ κορωνοϊού επίπεδα το 2021

0
3

Ακόμη και μια ζήτηση ρεκόρ για πετρέλαιο το επόμενο έτος δεν θα είναι αρκετή για να εξασφαλίσει την επιστροφή στα προ κορονοϊού επίπεδα, εκτίμησε ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (OPEC).

Στη μηνιαία του έκθεση, ο OPEC προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2021 μετά από πρόβλεψη για κατάρρευση της ζήτησης κατά 8,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2020.

Ακόμη κι έτσι, ενώ η ζήτηση για βενζίνη, ντίζελ και άλλα διυλισμένα προϊόντα θα αυξηθεί κατά τη μεγαλύτερη στην ιστορία ετήσια ποσότητα, «η συνεχιζόμενη άνοδος της αποτελεσματικότητας, με τη χρήση μεθόδων όπως η τηλεργασία και η τηλεδιάσκεψη, ενδέχεται να βάλει άνω όριο στην άνοδο της ζήτησης το 2021 και αυτή να παραμείνει σε επίπεδα κάτω από αυτά που καταγράφονταν προ κορονοϊού, ανέφερε το καρτέλ.

Οι εκτιμήσεις του OPEC αντικατοπτρίζουν την ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία για τον πιθανό αντίκτυπο ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Αυτή η νέα έξαρση κρουσμάτων "θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της αγοράς πετρελαίου και της παγκόσμιας οικονομίας", αναφέρει το report.

O Οργανισμός τροποποίησε ελαφρώς τις προσδοκίες του για το πλήγμα που θα δεχτεί η ζήτηση από τον κορονοϊό το 2020, περιορίζοντας τες κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα, όμως ταυτόχρονα αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψη για τη ζημία που θα υποστεί η παγκόσμια οικονομία.

Πλέον προβλέπει συρρίκνωση κατά 3,7% της παγκόσμιας οικονομίας φέτος, από 3,4% που ανέμενε τον περασμένο μήνα, επικαλούμενος "την πιο βαθιά επίδραση του covid 19 σε κάποιες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες».