OPEC+: Παίρνει ρίσκα και αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου από τον Αύγουστο

0
2

Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοί του, προεξάρχουσας της Ρωσίας, θα αυξήσουν από τον Αύγουστο την παραγωγή αργού, μειώνοντας τις περικοπές που είχαν αποφασίσει προ μηνών, ωστόσο η επίδραση αυτής της αύξησης "θα είναι οριακή και δεν θα γίνει αισθητή", όπως τόνισε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, άτυπου ηγέτη του OPEC.

Μετά από σχεδόν τρεις μήνες ιστορικών περικοπών – ρεκόρ στην παραγωγή αργού προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις που είχε στη ζήτηση για ενεργειακούς πόρους η πανδημία του κορονοϊού, το μπλοκ των 23 χωρών που συγκροτεί τον OPEC+, με ηγέτες το Ριάντ και τη Μόσχα, αποφάσισε να περιορίσει το μέγεθος της μείωσης.

Η απόφαση ήταν ευρέως αναμενόμενη, ωστόσο ενέχει ορισμένους κινδύνους μετά την πρόσφατη εκτίναξη των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον πλανήτη.

«Καθώς περνούμε στην επόμενη φάση της συμφωνίας, η επιπλέον προσφορά που θα προκύψει από την χαλάρωση των περικοπών στην παραγωγή θα απορροφηθούν, καθώς συνεχίζουμε στο μονοπάτι της ανάκαμψης», τόνισε ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν, στην έναρξη της τηλεδιάσκεψης του OPEC+ την Τετάρτη.

«Οι οικονομίες ανά τον κόσμο ανοίγουν, μολονότι αυτή είναι μία προσεκτική και σταδιακή διαδικασία. Τα σημάδια ανάκαμψης δεν επιδέχονται αμφισβήτησης», κατέληξε.

Η χαλάρωση των περικοπών θα τις οδηγήσει στα 7,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 9,6 εκατ. βαρέλια που είναι σήμερα. Τόσο η Ρωσία όσο και η Σαουδική Αραβία συμφωνούν σε αυτό, σύμφωνα με συμμετέχοντες στη σύσκεψη τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.