Παπαθανάσης: Το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027) θα τρέξει με γοργούς ρυθμούς

Το ενδεχόμενο γενναίας μείωσης στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις, σε περιπτώσεις εκείνων που εμφανίζουν δραματική μείωση εσόδων, εξετάζει η κυβέρνηση. Αυτό είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Αχαΐας και πρόσθεσε ότι θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό όταν προχωρήσει η σύνταξη του σχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2021. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027) θα τρέξει με γοργούς ρυθμούς.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, με αφορμή τη συμμετοχή του υφυπουργού (μέσω τηλεδιάσκεψης), στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, παρουσίασε το προφίλ της περιοχής, με στατιστικά στοιχεία από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, τεκμηριώνοντας την άποψη ότι μαζί με την κοινωνία επλήγη σε μεγάλο βαθμό η επιχειρηματική δραστηριότητα, τόσο από την μεγάλη σε διάρκεια οικονομική κρίση, όσο και από την πρόσφατη υγειονομική κρίση. Τόνισε ότι την εικόνα επιδεινώνει η υστέρηση που παρουσιάζεται σε βασικές υποδομές, όπως ο σιδηρόδρομος, το φυσικό αέριο, το εμπορικό λιμάνι και άλλες μικρότερης εμβέλειας και αποτελεσματικότητας. 

Επικαλέστηκε μελέτες που αποδεικνύουν ότι οι υποδομές, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Αχαΐα και το γεγονός ότι αποτελεί την βασική πύλη της Ελλάδας προς την Δύση, μπορεί να γίνει πόλος προσέλκυσης επιχειρηματικών επενδύσεων, κυρίως στην βιομηχανική περιοχή, με σημαντική αύξηση στην απασχόληση και κατ' επέκταση στο τοπικό εισόδημα.

Ο κ. Μαρλαφέκας ανέφερε ότι θα χρειαστεί να θεσπιστούν επιπλέον κίνητρα για να εγκατασταθούν ή να μετεγκατασταθούν επιχειρήσεις από άλλες περιοχές, στην Αχαΐα. Προέβλεψε ότι η εκτίμηση για το εμπόριο, με βάση τις πληροφορίες της αγοράς, είναι πως για μια αρκετά μεγάλη περίοδο θα περάσει δύσκολα και θα απαιτηθεί μεγάλη προσαρμογή. Στη συνέχεια, περιέγραψε τα δύο φαινόμενα που παρουσιάστηκαν μετά την καραντίνα, σύμφωνα με τα οποία: 1) οι νέοι καταναλωτές προτιμούν τα καταστήματα των πολυεθνικών, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ουρές και συνωστισμός στις εισόδους των καταστημάτων, εν αντιθέσει με τα τοπικά καταστήματα και 2) κατά την διάρκεια της καραντίνας αναπτύχτηκε πολύ το ηλεκτρονικό εμπόριο, με αποτέλεσμα παραδοσιακά καταστήματα ένδυσης και υπόδησης να χάνουν μεγάλο μέρος της πελατείας τους.

Ο πρόεδρος εκτίμησε, ότι το 2020 θα είναι έτος μεγάλης ανασφάλειας και περαιτέρω συρρίκνωσης του επιχειρηματικού τομέα, με προοπτική το 2021 να αρχίσει σταδιακά η ανάκαμψη. Για τον λόγο αυτό ζήτησε από τον κ. Παπαθανάση να επισπευστούν οι διαδικασίες για προγράμματα που απευθύνονται στον επιχειρηματικό κόσμο, όπως είναι η έγκριση δανείων στο πρόγραμμα επιχειρηματικής χρηματοδότησης ΤΕΠΙΧ ΙΙ, για το οποίο ακόμη αναμένεται η εκταμίευσή τους, και τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, για τα οποία οι τράπεζες ζητούν από τον δανειολήπτη επιχειρηματία επιπλέον εγγυήσεις, όπως προσημειώσεις υποθηκών επί ακινήτων.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε διεξοδικά στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία και τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε η κυβέρνηση στη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι έγινε ένας αγώνας δρόμου για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και αναφέρθηκε διεξοδικά στο πέπλο προστασίας που άπλωσε η κυβέρνηση για να προστατέψει τους εργαζόμενους και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Σε αυτά συμπεριέλαβε τόσο τα οικονομικά μέτρα όσο και το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο, ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που διαθέτουν χαμηλά εισοδήματα. 

«Η αγορά χρειάζεται οξυγόνο για να αναπνεύσει» τόνισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος μετείχε στη συνεδρίαση και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα business recovery που θα ξεκινήσει σύντομα. Ο περιφερειάρχης εξήγησε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα επικαλύπτουν τα κυβερνητικά, αλλά θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά.