Ράλι των χρηματιστηρίων παγκοσμίως λόγω της βελτίωσης της κινεζικής οικονομίας

0
4

Ράλι κάνουν τα χρηματιστήρια παγκοσμίως, με τις τιμές των μετοχών να φθάνουν σε υψηλά επίπεδα τεσσάρων εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι η αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα θα στηρίξει την παγκόσμια ανάπτυξη, παρά την καθυστέρηση της επανέναρξης λειτουργίας επιχειρήσεων στις ΗΠΑ εξ αιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, ο οποίος παρακολουθεί τις μετοχές σε 49 χώρες, αυξήθηκε 0,7%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Ιουνίου, μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές εκτινάχθηκαν, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών Stoxx 600 να καταγράφει άνοδο 1,64%. Οι μετοχές των εταιρειών που είναι εκτεθειμένες στην Κίνα, όπως των αυτοκινητοβιομηχανιών, των ενεργειακών εταιρειών, των εταιρειών βιομηχανικών ειδών και πολυτελών προϊόντων, αυξήθηκαν έντονα, ενώ ράλι έκαναν και οι τραπεζικές μετοχές.

Ο δείκτης μετοχών MSCI για την περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού (εκτός της Ιαπωνίας) σκαρφάλωσε 1,6% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, με το αισιόδοξο κλίμα να διαχέεται και σε άλλες αγορές.

Οι τιμές των κινεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης εκτινάχθηκαν 5,7% μετά τα κέρδη 7% που σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα, στο υψηλότερο επίπεδο πέντε ετών. Ακόμη και ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei, ο οποίος είχε χαμηλότερες επιδόσεις εν μέσω μίας αδύναμης εγχώριας οικονομίας, αυξήθηκε κατά 1,8%.

Μεταξύ των λόγων που ανέφεραν οι επενδυτές για τις αγορές μετοχών ήταν τα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία. Ορισμένοι ανέφεραν το κύριο άρθρο στο σημερινό φύλλο κινεζικής χρηματιστηριακής εφημερίδας (China Securities Journal), το οποίο επεσήμαινε ότι η Κίνα χρειάζεται μία ισχυρή αγορά για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της ταχέως αναπτυσσόμενης ψηφιακής οικονομίας της.

Οι περισσότερες αγορές κέρδισαν έδαφος την περασμένη εβδομάδα, καθώς μία σειρά οικονομικών στοιχείων του Ιουνίου ήταν καλύτερα των προσδοκιών, αν και η εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ καλύπτει με νέφη το μέλλον.

Μόνο στις τέσσερις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, 15 Πολιτείες κατέγραψαν αυξήσεις – ρεκόρ νέων κρουσμάτων της COVID-19, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στις ΗΠΑ να φθάνει σχεδόν τα 3 εκατομμύρια και τους νεκρούς περίπου στους 130.000, σύμφωνα με καταγραφή του Reuters.

Δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα έκαναν ασκήσεις στην αμφισβητούμενη Νότια Σινική Θάλασσα το Σάββατο, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς η Κίνα διεξήγαγε επίσης στρατιωτικές ασκήσεις που επικρίθηκαν από το Πεντάγωνο και γειτονικές χώρες.

Οι κίνδυνοι, σε συνδυασμό με τη συνεχή ενίσχυση από τις κεντρικές τράπεζες, διατήρησε τη στήριξη στα κρατικά ομόλογα, εν όψει των καλύτερων οικονομικών στοιχείων.