Σε υψηλό 8 ετών και πλέον χθες ο χρυσός

Στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Σεπτέμβριο του 2011 έκλεισε την Τετάρτη ο χρυσός, σημειώνοντας άνοδο για τέταρτη συναπτή συνεδρίαση, στις «πλάτες» της αίσθησης των επενδυτών ότι ακολουθεί μια μακρά περίοδος μέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής τόνωσης από πλευράς κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών, προκειμένου να ενισχύσουν τις οικονομίες που έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού.

«Ο χρυσός είναι πάντα καταφύγιο για τους επενδυτές οι οποίοι βλέπουν τη μεταβλητότητα των μετοχών, των νομισμάτων και τα χαμηλά επιτόκια, την ώρα που η επιθετική πολιτική τόνωσης συνεχίζεται» σχολίασε ο George Gero, γενικός διευθυντής στην RBC Wealth Management, σε γραπτό σχόλιό του.

Ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου κέρδισε 10,70 δολάρια ή 0,6%, κλείνοντας στα 1.820,60 δολάρια ανά ουγγιά. Η τιμή του πλέον ενεργού του συμβολαίου είναι η υψηλότερη από τις 14 Σεπτεμβρίου του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Την Τρίτη, ο Νο2 αξιωματούχος της Federal Reserve, Richard Clarida, επέμεινε ότι η Fed θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να περιοριστεί η οικονομική ζημία από την πανδημία του κορωνοϊού.

Τα πολύτιμα μέταλλα επωφελούνται από τη χαλαρή νομισματική πολιτική, καθώς οι επενδυτές τα αντιλαμβάνονται ως «βράχους» έναντι της αβεβαιότητας και προστασία από ένα κύμα πληθωριστικού χρήματος που εκτυπώνεται προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.

Το ασήμι Σεπτεμβρίου έκλεισε ενισχυμένο κατά 46 σεντς ή 2,5%, στα 19,161 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας υψηλό 10μήνου, συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ο χαλκός Σεπτεμβρίου πρόσθεσε 1% στα 2,824 δολ. η λίβρα. Η πλατίνα Οκτωβρίου ενισχύθηκε κατά 2,4%, στα 884 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Σεπτεμβρίου έχασε 0,7%, στα 1.938,30 δολ. ανά ουγγιά.