Σύνοδος Κορυφής και γενέθλια Α. Μέρκελ-Θα πάρει δώρο μια συμφωνία;

0
2

Σαν σήμερα, τον Ιούλιο του 2014, ένας ενθουσιώδης δημοσιογράφος τραγούδησε το "Happy Birthday" στην Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία βρισκόταν στα 60α της γενέθλια σε σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σήμερα η καγκελάριος γίνεται 66 ετών και πάλι βρίσκεται την ημέρα των γενεθλίων της σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Αυτή τη φορά ωστόσο η επικεφαλής της ισχυρότερης χώρας της ΕΕ φάνηκε απαισιόδοξη κατά την άφιξή της για τη σύνοδο με τους άλλους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ, αμφισβητώντας αν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις βαθειές τους διαφορές, ώστε να εγκρίνουν ένα πολλών δισεκατομμυρίων σχέδιο για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών από την κρίση της Covid-19.

«Πηγαίνουμε όλοι στις συνομιλίες με πολύ σφρίγος, όμως πρέπει να πω πως οι διαφορές εξακολουθούν να είναι πολύ πολύ μεγάλες και έτσι δεν μπορώ να πω αν θα έχουμε ήδη από τώρα μια λύση», δήλωσε η Μέρκελ κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής.

«Περιμένω πολύ, πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν της χάρισε φιάλες λευκού κρασιού Βουργουνδίας, ενώ βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να την παίρνει φωτογραφία μαζί με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, ο οποίος έχει επίσης σήμερα τα γενέθλιά του.

Η Μέρκελ πήρε δώρα και από άλλους ηγέτες κρατών μελών της ΕΕ, αλλά ακόμη αυτό που είναι αβέβαιο είναι αν θα της δώσουν τελικά την ικανοποίηση που θα έπαιρνε αν επιτυγχανόταν μια συμφωνία για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους 1 τρισεκ. ευρώ και για τη σύσταση ενός νέου ταμείου ανάκαμψης με πόρους ύψους 750 δισεκ. ευρώ.

Τα γενέθλια της Μέρκελ δεν είναι η μοναδική προσωπική υπόθεση σ' αυτή τη σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών. Η Δανέζα πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν αναγκάστηκε να τελέσει νωρίτερα τον γάμο της, την Τετάρτη, ενώ τον είχε προγραμματίσει για σήμερα, ώστε να μπορέσει να μεταβεί στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη αυτή σύνοδο κορυφής.

«Ταξίδι του μέλιτος στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες», σχολίασε χαριτολογώντας η Φρεντέρικσεν στο Twitter, αναρτώντας φωτογραφία της από το αεροπλάνο που την μετέφερε στην βελγική πρωτεύουσα.