Τη Δευτέρα οι δεσμευτικές προσφορές για την ΕΛΒΟ-Τρεις οι ενδιαφερόμενοι

0
2

Την ερχόμενη Δευτέρα 13 Ιουλίου, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών στον πλειοδοτικό διαγωνισμό που «τρέχει» για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Στην «κούρσα» διεκδίκησής της, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Ανάπτυξης, παραμένουν τρία επενδυτικά σχήματα και συγκεκριμένα η ισραηλινή Plasan, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ελληνική Kouimtzis Group. Άτυπο ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει, τους προηγούμενους μήνες, δηλαδή πριν ξεσπάσει η πανδημία, και ο γερμανικός όμιλος Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG (KMW) και η εκ Νοτίου Αφρικής Paramount Group.

Ο γερμανικός και ο νοτιοαφρικανικός όμιλος είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΕΛΒΟ και κατά το παρελθόν και συγκεκριμένα στον πρώτο διαγωνισμό, ο οποίος είχε ακυρωθεί λόγω μη υποβολής νομότυπων προσφορών.

Τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία είναι τρία οικόπεδα έκτασης άνω των 270.000 τ.μ. στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, κτιριακές εγκαταστάσεις στη ΒΙΠΕ Σίνδου, εξοπλισμός και δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας: όπως το σήμα και ο διακριτικός τίτλος ΕΛΒΟ και κάθε άλλο δικαίωμα βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τεχνογνωσία, σχέδια, άδειες ΙΤ και πατέντες που έχει τυχόν κατοχυρώσει η εταιρεία.

Το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, διατηρεί το δικαίωμα να αποκτήσει έναντι τιμήματος το 21% της ΕΛΒΟ μετά από μία τριετία.

Ο δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός, με τον οποίο θα γίνει η εκποίηση της ΕΛΒΟ, δεν αποτελεί περίπτωση σύμβασης πώλησης του αστικού δικαίου που καταρτίζεται απλώς με βάση ορισμένες προϋποθέσεις που τάσσονται στον νόμο και με την επιτήρηση της δημόσιας αρχής.

Ωστόσο έχει τον χαρακτήρα δημόσιου πλειστηριασμού και μάλιστα αναγκαστικού, αφού αποβλέπει, όπως και ο αναγκαστικός πλειστηριασμός, στην εκποίηση της περιουσίας του οφειλέτη για την ικανοποίηση των χρηματικών απαιτήσεων των αναγγελλόμενων προς τούτο πιστωτών του, με μια συλλογική διαδικασία, η οποία είναι συντομότερη από εκείνη που προβλέπεται στον ΚΠολΔ.

Η εταιρεία τέθηκε υπό το καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης στις 16 Φεβρουαρίου του 2014 με απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης μετά από αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο την επιχορήγησε το 2014 με το ποσό των 13 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση της εκτέλεσης συμβάσεων έργου με το ΓΕΣ και για την επίτευξη της ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία.

Στον ισολογισμό έναρξης εκκαθάρισης της 17ης Φεβρουαρίου του 2014 -αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ στις 3 Οκτωβρίου του 2019-, η ΕΛΒΟ εμφάνιζε υπόλοιπο ζημιών εις νέο 157,275 εκατ. ευρώ, αρνητικά ιδία κεφάλαια 27,234 εκατ. ευρώ, και υποχρεώσεις 68,667 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 36.07 εκατ. ευρώ προς τις Τράπεζες.

Ενώ στη χρήση 17/02/2014 -16/02/2015, οι οικονομικές καταστάσεις αναρτήθηκαν στο ΓΕΜΗ τον Νοέμβριο του 2019, η ΕΛΒΟ εμφάνισε τζίρο 4,239 εκατ. ευρώ, ο οποίος προήλθε σχεδόν εξ ολοκλήρου από την εκκαθάριση των δύο συμβάσεων έργου με το ΓΕΣ.

Η ΕΛΒΟ ιδρύθηκε το 1972 με την επωνυμία ΣΤΑΓΙΕΡ ΕΛΛΑΣ, το 1986, μετά από μεταβίβαση της Αυστριακήs συμμετοχής στο Ελληνικό Δημόσιο, μετονομάστηκε σε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Α.Β.Ε. (ΕΛΒΟ Α.Β.Ε.), τον Αύγουστο του 2000, μετά από διεθνή διαγωνισμό, το 43% των μετοχών της και το μάνατζμεντ, πέρασαν στη Μυτιληναίος η οποία αποχώρησε από τη διοίκησή της το 2010 οπότε την τύχη της ανέλαβε το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο ελέγχει το 85,5% των μετοχών της.