Βεσυρόπουλος: Ευελπιστούμε σε ουσιαστική διαπραγμάτευση στην ΕΕ για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ

0
3

«Ευελπιστούμε ότι θα δοθεί η δυνατότητα μιας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης προκειμένου να τεθούν ζητήματα με εθνικό ενδιαφέρον», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος αναφορικά με τα συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια για την τροποποίηση της Οδηγίας που αναφέρεται στους συντελεστές ΦΠΑ.

   Στο θέμα αναφέρθηκε ο υφυπουργός στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνου Μπούμπα για τη δημιουργία ζωνών μειωμένου ΦΠΑ σε περιοχές πλησίον γειτονικών χωρών που ασκούν αθέμιτο ανταγωνισμό στην Ελλάδα.

   «Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη παροχής κινήτρων για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, στις ακριτικές περιοχές της χώρας. Υπάρχει όμως συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο και ο Κώδικας για τον ΦΠΑ αποτελεί ενσωμάτωση Οδηγίας για την εφαρμογή του στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η εφαρμογή της είναι υποχρεωτική για όλες τις χώρες», υπενθύμισε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και επισήμανε ότι είχε παρασχεθεί στην Ελλάδα δυνατότητα για μείωση κατά 30% των συντελεστών του ΦΠΑ, για ορισμένες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας.

   «Όλοι γνωρίζουν ότι παρά τις πιέσεις των θεσμών, οι κυβερνήσεις μέχρι το 2015, δεν είχαν υποκύψει στην απαίτηση για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Αυτό έγινε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και υπήρξε το αποτέλεσμα της καταστροφικής διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015», είπε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος.

   Μας δεσμεύει το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ για τον ΦΠΑ, επανέλαβε ο υφυπουργός και επισήμανε ότι σύμφωνα με αυτό, η εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αφορά συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνησή μας δεν επιχειρεί παρεμβάσεις για να μειώσει τις επιβαρύνσεις στον ΦΠΑ», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος και επισήμανε ότι η παρούσα κυβέρνηση θέσπισε μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Όπως όμως τόνισε «υπάρχει ήδη σε εξέλιξη, εδώ και δύο χρόνια, μια ευρεία συζήτηση σε επίπεδο της ΕΕ, για την τροποποίηση της Οδηγίας σχετικά με τους συντελεστές ΦΠΑ». Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα γίνει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση προκειμένου να τεθούν ζητήματα με εθνικό ενδιαφέρον, δήλωσε ο υφυπουργός.

   «Μείωση ΦΠΑ κάτω του 10% στο Νευροκόπι Δράμας, στον Δήμο Σιντικής και σε αντίστοιχες ακριτικές περιοχές, πλησίον Βουλγαρίας – Σκοπίων – Τουρκίας», ζήτησε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας ο οποίος επικαλέστηκε μελέτες που δείχνουν αθέμιτο ανταγωνισμό με τις γειτονικές χώρες, κυρίως στα καύσιμα. Επικαλέστηκε ειδικότερα στοιχεία που δείχνουν ότι το 2013 το Κιλκίς απώλεσε, λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού στα καύσιμα, 13 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως.

«Οι Έλληνες πηγαίνουν στο πλησιέστερο καζίνο των Σκοπίων που είναι τουρκικών συμφερόντων και την ίδια ώρα απαγορεύουμε στους Σέρβους, λόγω κορονοϊού να έρχονται στην Ελλάδα», είπε επίσης ο βουλευτής και τόνισε ότι η οικονομική «αιμορραγία» έχει συνέπεια να χάνονται και χιλιάδες θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πάει στη Βουλγαρία 1.500 επιχειρήσεις.