Wall Street: Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο κλάδος της τεχνολογίας

0
1

Με μεικτά πρόσημα, αλλά κατά βάση πτωτικές τάσεις κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη, καθώς οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου της τεχνολογίας δέχονται πιέσεις, ενώ ήδη οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 31,31 μονάδες ή 0,12%, με τον ευρύτερο S&P 500 να χάνει 20 μονάδες ή 0,63%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 131,84 μονάδων ή 1,27%.

Πτωτικά κινούνται, συγκεκριμένα, οι μετοχές των Facebook, Amazon, Apple και Netflix, ενώ ευρύτερες απώλειες σημειώνουν εκείνες των Alphabet (μητρικής εταιρείας της Google) και Microsoft.

Η πορεία πτώσης για τους μεγάλους του τεχνολογικού κλάδου άρχισε τη Δευτέρα και εξανέμισε το αρχικό χθεσινό ράλι της ευρύτερης αγοράς.

«Δεδομένου του ασταμάτητου ράλι του τελευταίου διαστήματος όσον αφορά τον Nasdaq και την περίοδο των αποτελεσμάτων τριμήνου να είναι εδώ, η αντιστροφή του κλίματος τη Δευτέρα πρέπει να χρησιμεύσει ως μια ένεση πραγματικότητας για το γεγονός ότι η κατεύθυνση της αγοράς δεν είναι ανοδικός μονόδρομος», ανέφεραν αναλυτές της Bespoke Investment Group σε σημείωμά τους.

Η Bespoke σημειώνει ότι χθες ήταν μόλις η τρίτη φορά από το 1985 που ο Nasdaq πέτυχε ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό για να κλείσει στο τέλος της συνεδρίασης με απώλειες άνω του 1%.
Στο επίκεντρο οι τράπεζες

Η μετοχή της JPMorgan Chase σημειώνει άνοδο άνω του 1%, καθώς ο όμιλος ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Η τράπεζα κατέγραψε αύξηση 79% στα έσοδά της από συναλλαγές εν μέσω των εξαιρετικά ευμετάβλητων συνθηκών στην αγορά το β΄τρίμηνο.

Το ίδιο ισχύει και για την Citigroup, η οποία είδε μια σημαντική πτώση στις δραστηριότητες λιανικής τραπεζικής. Η τράπεζα ανακοίνωσε αποτελέσματα που επίσης ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η μετοχή της Wells Fargo σημειώνει πτώση άνω του 5%, καθώς ανακοίνωσε ζημίες άνω των 2,4 δισ. δολ. στο τρίμηνο, για πρώτη φορά μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Η τράπεζα περιέκοψε επίσης το μέρισμά της στα 10 από τα 51 σεντς ανά μετοχή.

Μολονότι κατά μέσο όρο τα εταιρικά κέρδη αναμένεται να εμφανιστούν μειωμένα σε ετήσια βάση κατά 44% στο β΄τρίμηνο, ο χρηματοοικονομικός κλάδος αναμένεται να σημειώσει ακόμη μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 52%, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

«Εκείνο που ενισχύει την επιδραστικότητα των τραπεζών στο κλίμα, καθώς ανακοινώνουν και αρκετά νωρίς τα αποτελέσματά τους, είναι ότι βασιζόμαστε πραγματικά στις τράπεζες και στις εκτιμήσεις των ειδικών τους για το πώς πηγαίνουν τα πράγματα", σημειώνει η Susan Schmidt, στέλεχος της Aviva Investors, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. "Οι τράπεζες αποτελούν θεμέλιο λίθο της αμερικανικής οικονομίας. Παίζουν σημαντικό ρόλο ως αγωγοί δανείων στις μικρές επιχειρήσεις και διαχειριστές των αποταμιεύσεων των καταναλωτών», προσθέτει.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 9 κινούνται με θετικό πρόσημο και 21 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Chevron, McDonald's και JP Morgan Chase, ενώ των απωλειών εκείνες των Intel, Microsoft και Cisco.