Αμετάβλητα τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

0
3

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σύμφωνα με το αίτημα του Τούρκου προέδρου Erdogan για παραμονή τους σε χαμηλό επίπεδο, και πιθανώς αφήνοντας την οικονομία εκτεθειμένη σε φυγή κεφαλαίων και σε μια νομισματική κρίση παρόμοια με αυτή του 2018.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια στο 8,25% για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αλλά έχει αρχίσει να κάνει πιο σφιχτή την πολιτική της προσφοράς χρήματος, διοχετεύοντας τα χρήματα στους δανειστές μέσω άλλων μηχανισμών που φέρουν πιο ακριβά επιτόκια.

Οι οικονομολόγοι δηλώνουν πως η προσέγγιση, υπό την οποία η κεντρική τράπεζα μπορεί να αυξήσει το επιτόκιό της στο 11,5%, έχει σχεδιαστεί για να αποφύγει να προκαλέσει τον Erdogan.

Ο πρόεδρος της χώρας απέλυσε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας πέρυσι, καθώς είχε αποκλείσει τη μείωση των επιτοκίων.

Αλλά ίσως να μην ήταν αρκετό για να "μαζέψει" την ακραία προσφορά της τουρκικής λίρας που οδήγησε το νόμισμα σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου αυτό τον μήνα.

Η κατάσταση μοιάζει με αυτή του καλοκαιριού 2018 όταν η κεντρική τράπεζα άφησε το βασικό επιτόκιο να υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού και η λίρα κατέρρευσε.

Στη συνέχεια το νόμισμα σταθεροποιήθηκε και ανέκτησε μέρος της ισχύος του, αλλά μόνο μετά από την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, στο 24%.