Ασταμάτητη η πτώση της τουρκικής λίρας

0
3

Σε νέα χαμηλά διολισθαίνει σήμερα η τουρκική λίρα με την κεντρική τράπεζα της χώρας να μην είναι σε θέση να συγκρατήσει τις βίαια πτωτικές τάσεις του τουρκικού νομίσματος, που χάνει πάνω από 18% φέτος έναντι του δολαρίου.

Η λίρα σημειώνει νέα βουτιά έναντι του αμερικανικόυ νομίσματος και του ευρώ σήμερα, υποχωρώντας στο 7,321 και 8,662 αντίστοιχα.

Η στρατηγική των μαζικών παρεμβάσεων στις αγορές από την κεντρική τράπεζα φαίνεται να έχει αποτύχει, εκτιμούν οι αναλυτές, με αρκετούς να επισημαίνουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί πολύ σύντομα να αυξήσει τα επιτόκια της σε μία προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμα.

Ακολουθώντας τις επιταγές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα υλοποίησε ένα επιθετικό πρόγραμμα χαλάρωσης οδηγώντας τα επιτόκια της στο 8,25% τον Μάιο από το 12% που ήταν στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs περιμένουν πλέον τα επιτόκια να αυξηθούν στο 10% μέχρι το τέλος του έτους και στο 14% μέχρι το τέλος του 2021.
Η επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της τράπεζας είναι στις 20 Αυγούστου.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές, επισημαίνοντας ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την υπερβολική μεταβλητότητα».

Ανέφερε ακόμα ότι θα αποσύρει σταδιακά τις διευκολύνσεις που εισήγαγε την περίοδο της πανδημίας για την τόνωση της ρευστότητας, εν μέσω ενδείξεων ότι η οικονομική ανάκαμψη κερδίζει έδαφος.

Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας και της εποπτικής αρχής για τον χρηματοοικονομικό κλάδο συναντήθηκαν χθες το απόγευμα με τα κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας για να συζητήσουν την κατάσταση στις αγορές. Μετά την συνάντηση δεν έγιναν ανακοινώσεις.