Επενδυτική αμηχανία στη Wall Street

0
3

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιδρούν οι επενδυτές στην Wall Street την Πέμπτη, μετά την ομιλία του προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Τζερόμ Πάουελ στο ετήσιο συνέδριο Jackson Hole, όπου περιέγραψε τις αλλαγές στην πολιτική της σχετικά με τον πληθωρισμό και την επίτευξη της πλήρους απασχόλησης.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κινείται ανοδικά κατά 218,78 μονάδες ή 0,77%, με τον ευρύτερο S&P 500 να κερδίζει 12,38 μονάδες ή 0,36%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει κέρδη 13,07 μονάδων ή 0,10%

Ο S&P 500 κινείται προς επίτευξη νέου ιστορικού υψηλού, έχοντας ανακτήσει το σύνολο των απωλειών του από την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού, τον Φεβρουάριο. To ίδιο ισχύει και για τον τεχνολογικό Nasdaq.
Η νέα "ευελιξία" της Fed

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Federal Reserve ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε σειρά αλλαγών στην πολιτική της, ανοίγοντας τον δρόμο σε μια νέα και πιο ευέλικτη πολιτική που δεν θα περιλαμβάνει απαραίτητα την προληπτική αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις στις τιμές, όπως έκανε στο παρελθόν.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ αποκάλυψε τις αλλαγές αυτές στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της κεντρικής τράπεζας στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ, το οποίο φέτος πραγματοποιείται χωρίς φυσική παρουσία των συνέδρων, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο πρακτικός αντίκτυπος των αλλαγών αυτών είναι ότι μπορεί να χρειαστεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πριν η Fed αρχίσει να εξετάζει την αύξηση των επιτοκίων, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Ειδικότερα, ο Πάουελ ανέφερε ότι οι αλλαγές στην στρατηγική της τράπεζας αντανακλούν τα διδάγματα που η κεντρική τράπεζα αποκόμισε τα τελευταία χρόνια για το πώς ο πληθωρισμός δεν αυξάνεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, παρά την υποχώρηση της ανεργίας ακόμα και κοντά σε ιστορικά χαμηλά.

«Αντανακλά την άποψη μας ότι μία ισχυρή αγορά εργασίας μπορεί να διατηρηθεί, χωρίς να προκαλέσει ένα ξέσπασμα του πληθωρισμού», ανέφερε ο Πάουελ.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 21 μετοχές κινούνται με θετικό πρόσημο και 9 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Boeing, JP Morgan και Travelers Cos., ενώ των απωλειών εκείνες των UnitedHealth, Home Depot και Walgreens Boots Alliance.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε με πρωτοφανή ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 31,7% σε εποχικά διορθωμένη βάση το δεύτερο τρίμηνο από το πρώτο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Η αρχική εκτίμηση του υπουργείου ήταν για βουτιά 32,9%.

Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 98.000 και διαμορφώθηκαν σε 1 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Αυγούστου.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο τίτλος της Abbott Laboratories σημειώνει άλμα άνω του 7% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ότι έδωσε έκτακτη έγκριση για τη χρήση ενός τεστ ταχείας ανίχνευσης της νόσου COVID-19.