Η βρετανική λίρα ανέκτησε όλες τις απώλειες του 2020 έναντι του δολαρίου

0
3

Η βρετανική λίρα (στερλίνα) ανέκτησε το σύνολο των απωλειών της έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ τις οποίες είχε σημειώσει από τις αρχές του 2020, εντασσόμενη κι εκείνη στα 7 εκ των 10 βασικών νομισμάτων που σημειώνουν κέρδη έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Η λίρα έφτασε να ενισχύεται έως και κατά 0,2%, στα 1,3267 δολάρια, διευρύνοντας τα κέρδη της (προσαρμοσμένα ως προς τον πληθωρισμό) τον Ιούλιο με ταχύτητα μεγαλύτερη του αναμενομένου. Το ράλι, ωστόσο, βασίζεται κυρίως στην υποχώρηση του δολαρίου.

Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index, που αποτυπώνει τη σχέση του δολαρίου με σειρά σημαντικών ξένων νομισμάτων, κινείται σταθερά πτωτικά από τέλη Μαρτίου.

«Το ίδιο το δολάριο κάνει τη βασική δουλειά ενίσχυσης της λίρας», σημειώνει ο James Athey, στέλεχος της Aberdeen Standard Investments.

«Η στερλίνα είναι ακόμη εξαιρετικά φθηνή. Όλοι έχουν πρόβλημα, πολλοί εξ αυτών τεράστιο, ωστόσο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μικρότερο από τους περισσότερους».

Μεταξύ των G-10, κέρδη άνω του 6% έναντι του δολαρίου καταγράφουν το ευρώ, η δανική και η σουηδική κορώνα, καθώς και το ελβετικό φράγκο.

Η ανάκτηση των απωλειών πάντως συνιστά σημαντική στροφή για τη λίρα, η οποία είχε βυθιστεί τον Μάρτιο στα χαμηλότερα επίπεδά της των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Οι εκροές από το δολάριο βοήθησαν στη σταθεροποίηση του βρετανικού νομίσματος, παρά τον υπαρκτό κίνδυνο το Ηνωμένο Βασίλειο να βρεθεί την 1η Ιανουαρίου 2021 (με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου που ακολούθησε το Brexit) χωρίς συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το βρετανικό νόμισμα σημείωνε νωρίτερα το πρωί κέρδη έναντι του αμερικανικού για πέμπτη συναπτή ημέρα, στα 1,3244 δολάρια, ενώ σταθερές είναι οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων.

Ο πληθωρισμός στο Η.Β. τον Ιούλιο ήταν ο υψηλότερος από τον Μάρτιο, ενισχυμένος από τις τιμές των καυσίμων, ωστόσο η αύξηση των τιμών καταναλωτή αναμένεται να μην έχει μεγάλη διάρκεια.

Πηγη: FOREX