Lufthansa: Στα €1,7 δισ. οι ζημίες το β’ τρίμηνο – Έρχονται απολύσεις

0
3

Προειδοποίηση ότι οι μαζικές απολύσεις ακόμη και χωρίς συναίνεση των συνδικάτων είναι ιδιαίτερα πιθανές απηύθυνε η γερμανική Deutsche Lufthansa, εν μέσω πολύ αργής προόδου στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και πρωτοφανούς μεγέθους ζημιών στο β' τρίμηνο.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία κατέγραψε προσαρμοσμένες λειτουργικές ζημίες της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ στο τρίμηνο – τις μεγαλύτερες στην ιστορία της, καθώς ο κορονοϊός οδήγησε σε ακύρωση σχεδόν του συνόλου των επιβατικών πτήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα εντός της συγκεκριμένης περιόδου, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Η Lufthansa έχει θέσει ως στόχο την περικοπή 22.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης, ενώ θα περικόψει τον στόλο της κατά τουλάχιστον 100 αεροσκάφη προκειμένου να μειώσει τις δαπάνες της και να αποπληρώσει μέρος των 9 δισ. ευρώ τα οποία έλαβε από το γερμανικό κράτος.

Όπως οι μεγάλοι Ευρωπαίοι ομόλογοί της, όπως η βρετανική IAG και η γαλλο-ολλανδική Air France – KLM, η γερμανική εταιρεία αντιμετωπίζει την αργή ανάκαμψη της ζήτησης για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων εν μέσω ταξιδιωτικών περιορισμών και αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

«Αντιμετωπίζουμε μια αναδιάρθρωση της αεροπορικής κίνησης παγκοσμίως», ανέφερε ο CEO της εταιρείας Carsten Spohr. «Δεν αναμένουμε η ζήτηση να φθάσει τα προ κρίσης επίπεδα έως το 2024. Δυστυχώς, οι προοπτικές είναι εμφανώς χειρότερες του αναμενομένου».

Η μετοχή της εταιρείας σημείωνε απώλειες 1,6% νωρίτερα στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, οδηγώντας την σε απώλειες ύψους 51% από τις αρχές του έτους.

Η αποφυγή μη εθελουσίων αποχωρήσεων δεν είναι πλέον ρεαλιστική, ακόμη και στη Γερμανία, όπου η εταιρεία σκόπευε να βασιστεί αποκλειστικά στο μοντέλο των εθελοντικών αποχωρήσεων, λόγω της ισοπέδωσης της ζήτησης και του "απογοητευτικά" αργού ρυθμού των διαπραγματεύσεων με τους συνδικαλιστές, τόνισε ο Spohr.

Η Lufthansa ανέφερε ότι το εργατικό δυναμικό της είναι ήδη μειωμένο κατά 8.300 άτομα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, ενώ έχει ήδη σχέδια περικοπών του 20% των θέσεων στη διοίκηση της εταιρείας και 1.000 θέσεων εργασίας υπαλλήλων γραφείου.

Ενώ για τα πληρώματα καμπίνας ο CEO της Lufthansa εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι αποχωρήσεις θα είναι εθελούσιες, όσον αφορά τους πιλότους οι αποχωρήσεις χωρίς συναίνεση είναι ιδιαίτερα πιθανές.

Οι ταμειακές ροές της εταιρείας δεν αναμένεται να επιστρέψουν σε θετικά πρόσημα πριν το 2021.