Ο κλάδος τουρισμού παγκοσμίως έχει καταστραφεί από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς έχουν χαθεί εξαγωγές ύψους 320 δισ. δολαρίων στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, ενώ περισσότερες από 120 εκατ. θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο, υπογράμμισε ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών.
Ο γενικός γραμματέας Antonio Guterres δήλωσε ότι ο τουρισμός είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγικός τομέας της οικονομίας παγκοσμίως, πίσω από καύσιμα και χημικά προϊόντα, και το 2019 αντιστοιχούσε στο 7% του παγκόσμιου εμπορίου.
«Απασχολεί έναν ανά 10 ανθρώπους στη γη και προσφέρει τα προς το ζην σε εκατοντάδες εκατομμύρια ακόμη» δήλωσε.
Επιπλέον με την ενίσχυση των οικονομιών «επιτρέπει στους ανθρώπους να βιώσουν κάποια από τα πολιτιστικά και φυσικά πλούτη και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά τον έναν στον άλλο, αναδεικνύοντας τα κοινά που έχουμε ως άνθρωποι» δήλωσε.
Ωστόσο ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε πως στο α΄ πεντάμηνο του 2020, εξαιτίας της πανδημίας, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν περισσότερο από το ήμισυ και τα κέρδη μειώθηκαν.
Ο Guterres δήλωσε ότι αυτό ήταν «ένα μεγάλο σοκ» για τα πιο εύπορα αναπτυγμένα κράτη, «αλλά για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ιδιαίτερα για πολλά μικρά αναπτυσσόμενα κράτη-νησιά και αφρικανικές χώρες».
Ο τουρισμός για κάποιες από αυτές τις χώρες αντιστοιχεί στο περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ τους, εξήγησε.
Η Sandra Carvao, επικεφαλής στον τομέα της ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε πως τα 320 δισ. δολάρια σε χαμένες εξαγωγές από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο είναι τρεις φορές περισσότερα από όσα χάθηκαν το 2009, στο ζενίθ της τελευταίας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Και, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, «τα έσοδα από τις εξαγωγές από τον τουρισμό θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 910 δισ. δολάρια στα 1,2 τρισ. δολάρια το 2020, και αυτό θα μπορούσε να μειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 1,5% στο 2,8%».
Εκτός των θέσεων εργασίας στον τουρισμό που κινδυνεύουν, η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι σε κίνδυνο βρίσκονται ακόμη θέσεις εργασίας σε συναφείς κλάδους, μεταξύ των οποίων και αυτός των τροφίμων, οι οποίοι παρέχουν απασχόληση σε 144 εκατ. εργαζόμενους παγκοσμίως.
Προστίθεται ακόμη ότι οι μικρές επιχειρήσεις «είναι ιδιαίτερα ευάλωτες».