“Παγωμένη” η Wall μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

0
1

Ήπια πτωτικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά τα στοιχεία για την απασχόληση που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε τον Ιούλιο ελαφρώς περισσότερες θέσεις από ό,τι αναμενόταν, αλλά λιγότερες από αυτές των προηγούμενων μηνών καθώς η αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα "ναρκοθετεί” την προσπάθεια ανάκαμψης.

Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 80 μονάδες ή 0,30% στις 27.306 μονάδες, ο S&P 500 "χάνει” 0,12% στις 3.345 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq, που εχθές έκλεισε για πρώτη φορά πάνω από το όριο των 11.000 μονάδων, κινείται 0,15% χαμηλότερα στις 11.091 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι δείκτες όλη την εβδομάδα κινήθηκαν ανοδικά, με τον Dow Jones την Πέμπτη να "κερδίζει” 185 μονάδες και να κλείνει 7,3% χαμηλότερα από το υψηλό του στις 12 Φεβρουάριο, τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο 0,6% και να απέχει πλέον 1,1% από το υψηλό του στις 19 Φεβρουαρίου, και τον Nasdaq να σημειώνει άνοδο 1%, καταγράφοντας το 32ο ρεκόρ του φέτος.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε επιφυλακτικά, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αφομοιώσουν τα στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν νωρίτερα και έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε τον Ιούλιο 1,76 εκατ. νέες θέσεις εργασίας και το ποσοστό της ανεργίας να υποχωρεί στο 10,2% από 11,1% που ήταν τον Ιούνιο.

Παρότι τα στοιχεία ήταν ελαφρώς καλύτερα από αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές, οι οποίοι έκαναν λόγο για 1,7 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, ο ρυθμός βελτίωσης της αγοράς εργασίας φαίνεται ότι έχει επιβραδυνθεί καθώς η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας του κορονοϊού καθυστερεί την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι επενδυτές συνεχίζουν παράλληλα να παρακολουθούν στενά τις διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο για το νέο πακέτο τόνωσης οικονομίας, το οποίο όσο καθυστερεί τόσο αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η κατάσταση στην οικονομία θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

Ανησυχία προκαλεί τέλος η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, με αφορμή το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Τραμπ το οποίο θα απαγορεύσει, σε 45 ημέρες, κάθε συναλλαγή "προσώπων που τελούν υπό αμερικανική δικαιοδοσία" με την ByteDance, την κινεζική μητρική εταιρεία του TikTok, αλλά και την Tencent, μητρική της πλατφόρμας WeChat, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος πιέζει για την εξαγορά των δραστηριοτήτων TikTok από τη Microsoft.