Πακέτο μέτρων 5,5 δισ. ευρώ για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις

0
3

Πακέτο μέτρων που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει ακόμη και τα 5 με 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα ενεργοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με στόχο να σταματήσει η ύφεση, ώστε να μην ξεπεράσει το 8 με 9%.

Σύμφωνα με τις έως σήμερα πληροφορίες, πρόκειται για μέτρα τα οποία θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το διήμερο 12 και 13 Σεπτεμβρίου, στη ΔΕΘ Θεσσαλονίκης. Φέτος, δεν θα διεξαχθεί όπως τις άλλες χρονιές λόγω του κορωνοϊού, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί εκεί για να παρουσιάσει το οικονομικό πλάνο του έτους.

Σύμφωνα με την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», το πακέτο μέτρων των 5,5 δισ. ευρώ θα δοθεί ως εξής:

  • Μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής θα καταβληθεί τουλάχιστον 1,2 – 1,5 δισ. ευρώ. Είναι πιθανό, εκτός από την 3η φάση – που από μόνη της θα έχει προϋπολογισμό άνω του 1,2 δισ. ευρώ – να υπάρξει και τέταρτη φάση ανάλογα με την ανάγκη στήριξης, κυρίως των εποχικών επιχειρήσεων.
  • Θα δοθούν τρία πακέτα αναδρομικών σε συνταξιούχους, ποσό που αντιστοιχεί σε 1,6 δισ. ευρώ.
  • Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 300 εκατ. θα κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δανειοληπτών, μέσω του προγράμματος «Γέφυρα» μέχρι το τέλος του έτους.
  • Περίπου 1,5 δισ. που είναι το όφελος που θα προκύψει για τις επιχειρήσεις από τη μείωση της προκαταβολής φόρου. Αυτό το όφελος θα αρχίσει να φαίνεται στις επιχειρήσεις από το τέλος του Αυγούστου. 
  • Θα δοθεί ένα σημαντικό κονδύλι στους εργαζομένους, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 500 εκατ. ευρώ
  • Τέλος, αναμένεται να υπάρξει αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και αποζημιώσεις ιδιοκτητών ακινήτων, λόγω του υποχρεωτικού «κουρέματος» ενοικίων, που θα αρχίσουν να φαίνονται στους ιδιοκτήτες από αυτή την εβδομάδα. Εκτιμάται, ότι το ύψος των αποζημιώσεων μπορεί να ξεπεράσει φέτος ακόμη και τα 100 εκατομμύρια ευρώ.