Στα μέσα Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί το σχέδιο ανάκαμψης της Ιταλίας

0
3

Η Ιταλία θα παρουσιάσει στα μέσα Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες τις προτάσεις της στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης που αποφασίσθηκε κατά την ιστορική σύνοδο κορυφής του Ιουλίου για να αντιμετωπισθεί η κρίση που προκλήθηκε από την Covid-19, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

«Έχουμε την πρόθεση να καταθέσουμε το σχέδιό μας στην Ευρώπη στα μέσα Οκτωβρίου», δήλωσε ο Κόντε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την ιταλική εφημερίδα Il Fatto quotidiano.

«Εργαζόμαστε να επιλέξουμε προγράμματα που να ανταποκρίνονται άμεσα στη λογική των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, που περιλαμβάνουν επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να καταστεί η χώρα πιο ανταγωνιστική και σταθερή», εξήγησε.

«Θα δώσουμε πολλή προσοχή στις υλικές και άυλες υποδομές και θέλουμε να επενδύσουμε στα σχολεία, τα πανεπιστήμια και την έρευνα. Θα επωφεληθούμε επίσης για να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα της διοίκησης και του δικαστικού συστήματος», διευκρίνισε.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συνήψαν στις 21 Ιουλίου μια ιστορική συμφωνία για ένα σχέδιο ανάκαμψης μετά τον κορονοϊό ύψους 750 δισεκ. ευρώ, που βασίζεται για πρώτη φορά σε κοινό χρέος.

Οι χώρες που θα ωφεληθούν από το εν λόγω σχέδιο, από το οποίο η Ιταλία αναμένεται να λάβει 209 δισεκ. ευρώ, οφείλουν να παρουσιάσουν στις Βρυξέλλες τα εθνικά σχέδιά τους για την ανάκαμψη, που οφείλουν να σέβονται τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: την οικολογική και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και μια βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα.