Συνεχίζεται και σήμερα η πτώση της τουρκικής λίρας

Απώλειες καταγράφει και σήμερα η τουρκική λίρα, διολισθαίνoντας προς το ιστορικό χαμηλό του περασμένου Μαΐου, στο 7,269 έναντι του δολαρίου.

Το τουρκικό νόμισμα διαπραγματεύεται στο 7,2050 πυροδοτώντας ανησυχία για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να περιορίσει την αποδυνάμωση του νομίσματος, χρησιμοποιώντας τα αποθεματικά της, αλλά και δανεισμένο χρήμα από τις εμπορικές τράπεζες της χώρας.

Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός στη χώρα, το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και οι πολιτικές πιέσεις για τόνωση της ανάπτυξης μέσω της πιστωτικής επέκτασης συνεχίζουν να τροφοδοτούν τις πιέσεις στο εγχώριο νόμισμα.

Το σκηνικό περιπλέκουν ακόμα περισσότερο οι γεωπολιτικές ανησυχίες που έχει προκαλέσει η εμπλοκή της Τουρκίας σε Συρία, Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο, εκτιμούν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ, η πολιτική των παρεμβάσεων για τον μετριασμό των πιέσεων με τη χρήση ξένου νομίσματος, που η κεντρική τράπεζα δανείζεται από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα φαίνεται να έχει φτάσει στα όρια της.