ΣΥΡΙΖΑ: Ελάχιστη η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απαιτείται άμεση ενίσχυση της αγοράς

0
3

«Δραματικά ανεπαρκή» χαρακτήρισαν οι Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε συνάντηση που είχαν το πρωί με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο, προκειμένου να ακούσουν τις προτάσεις της επιμελητηριακής κοινότητας για τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της αγοράς. Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ και ο αναπληρωτής τομεάρχης τόνισαν επιπλέον ότι απαιτείται άμεση ενίσχυση της αγοράς.

Οι Ν. Παππάς και Γ. Τσίπρας, αφού υπογράμμισαν τη συμβολή των φορέων της οργανωμένης επιχειρηματικότητας στο διάλογο για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού, τόνισαν «την ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων, κυρίως μικρών και μεσαίων, τη στήριξη της απασχόλησης, αλλά και τη συγκρότηση ενός προγράμματος επανεκκίνησης με βάση τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και του κόσμου της εργασίας».

«Δυστυχώς», είπαν, «η ελληνική επιχειρηματικότητα βιώνει τις συνέπειες της εφαρμογής της κυβερνητικής στρατηγικής για “ανοσία της αγέλης” στην οικονομία, η οποία υλοποιείται υπό τον επιστημονικοφανή μανδύα του σχεδίου Πισσαρίδη-Μητσοτάκη και με εκτελεστικό βραχίονα τις τράπεζες, οι οποίες κρατούν κλειστές τις κάνουλες της ρευστότητας». Σημείωσαν ότι «απαιτούνται άμεσα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, με τη χορήγηση μη επιστρεπτέων ενισχύσεων, με πραγματική πρόσβαση σε ρευστότητα, με αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και των τραπεζών».

Σχολίασαν πως αυτές, «αν και έχουν λάβει 37 δισ. ευρώ ρευστότητα από την ΕΚΤ με αρνητικά επιτόκια για τη στήριξη των ΜμΕ, έχουν διαθέσει στην αγορά μόνο ένα μικρό μέρος από αυτά, κυρίως στους μεγάλους και καλούς τους πελάτες και για αναχρηματοδότηση παλιών δανείων». Στη συνάντηση συμμετείχε και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης του κόμματος, Νίκος Σκορίνης.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μίχαλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η υγειονομική κρίση δεν έχει εξαλειφθεί και συνεχίζει να απειλεί την υγεία αλλά και την οικονομία και της χώρας μας».

Πρόσθεσε ότι «τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για την προστασία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ήταν μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπό την απειλή του δεύτερου κύματος απαιτείται διαρκής παρακολούθηση και λήψη πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, τόσο βραχυχρόνιων όσο και μεσομακροπρόθεσμων».

Ο κ. Μίχαλος είπε ότι «πρέπει να υπάρξει άμεσα ένας προγραμματισμός για την στήριξη και ενίσχυση των κλάδων που έχουν πληγεί με έμφαση στον τουρισμό, που υπέστη και το βαρύτερο πλήγμα». Επισήμανε ότι τα επιμελητήρια είχαν υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση και θα συνεχίσουν να κάνουν προτάσεις προς την κυβέρνηση «ώστε να υπάρξει πράγματι ένας ουσιαστικός μετασχηματισμός του τουριστικού μας προϊόντος για να εξαλείψουμε τα προβλήματα στην απευκταία περίπτωση που η πανδημία συνεχιστεί». Είπε ότι στο πλαίσιο αυτό πρέπει να δημιουργηθούν δομές υγείας στις τουριστικές περιοχές, να ενισχυθούν οι έλεγχοι για τις περιοχές αυτές προκειμένου να πειστούν οι τουρίστες ότι η χώρα μας είναι ασφαλής για να την επισκεφθούν.

Συμπλήρωσε ότι «ο τουρισμός θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά από τα αναμενόμενα να εισρεύσουν στη χώρα μας κεφάλαια της ΕΕ», επισημαίνοντας όμως πως «όπως αποδεικνύεται από την τρέχουσα συγκυρία, ο τουρισμός δεν μπορεί να είναι “μονοκαλλιέργεια”».

Τόνισε ότι «είναι απαραίτητη η αναθεώρηση του αναπτυξιακού μείγματος της ελληνικής οικονομίας με στρατηγική ανάδειξη νέων δυναμικών κι εξωστρεφών κλάδων, ανασυγκρότηση του παραγωγικού μηχανισμού της χώρας και στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ είπε ακόμη ότι μεγάλο μέρος της προσπάθειας θα πρέπει να στραφεί στη βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος με αναμόρφωση της αναπτυξιακής τράπεζας και μετατροπή της σε βασικό όχημα για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανασυγκρότησης που θα διοχετευθούν στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης είπε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και της οικονομίας και η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση των πόρων που εξασφάλισε η χώρα μας από την ΕΕ για τα επόμενα χρόνια», τόνισε. Επ' αυτού ανέφερε ότι «η διαχείρισή τους θα πρέπει να ακολουθήσει μια κεντρική φιλοσοφία και αρχιτεκτονική η οποία θα στοχεύει τόσο στον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, όσο και στην άμεση στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας».