Το τραπεζικό ράλι στήριξε τα υψηλά κέρδη στο ΧΑ

Με υψηλά κέρδη έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, προσεγγίζοντας τα επίπεδα των 630 μονάδων, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που είχε καταγράψει στις τέσσερις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις (-2,83%).

   Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει κέρδη άνω του 7%, όμως η άνοδος των τιμών δεν συνοδεύθηκε και από αύξηση του τζίρου ο οποίος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

   O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 628,50 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 2,18%.

   Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 33,81 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 27.048.421 μετοχές.

   Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 2,15%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,59%.

   Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Πειραιώς (+8,26%), της Alpha Bank (+7,90%), της Εθνικής (+7,01%), της Ελλάκτωρ (+6,31%) και της Eurobank (+6,29%).

   Αντιθέτως, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Motor Oil (-0,71%), της ΕΥΔΑΠ (-0,45%), της ΔΕΗ (-0,41%), της Lamda Development (-0,35%) και της Τιτάν (-0,35%).

   Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (+7,16%) και της τεχνολογίας (+2,23%), ενώ μικρές απώλειες σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας (-0,22%), του πετρελαίου (-0,16%) και της Ακίνητης Περιουσίας (-0,08%).

   Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 8.897.558 και 8.384.842 μετοχές, αντιστοίχως.

   Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΤΕ με 7,707 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 4,407 εκατ. ευρώ.

   Ανοδικά κινήθηκαν 66 μετοχές,31 πτωτικά και 14 παρέμειναν σταθερές.

   Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Ευρωσύμβουλοι +17,70% και Επίλεκτος +14,97%.

   Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Δομική Κρήτης -12,24% και Νάκας -7,98%.

Ο Κ. Πιερρακάκης κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο

To Xρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε σήμερα τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, στα πλαίσια της «Εβδομάδας Τεχνολογίας», αφιερωμένης στις εισηγμένες εταιρείες του κλάδου της Πληροφορικής. Ο κ. Πιερρακάκης κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου χτυπώντας το παραδοσιακό καμπανάκι.

   «Στην εποχή των μεγάλων ταχυτήτων, των αλγορίθμων και της τεχνητής νοημοσύνης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θυμόμαστε πώς διαδικασίες του σήμερα επιτελούνταν στο παρελθόν και με ποιους τρόπους. Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνδυάζει την παράδοση με την πρόοδο» ανέφερε στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Πιερρακάκης και συνέχισε: «Από την αρχή της θητείας αυτής της κυβέρνησης είχαμε αποφασίσει πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας θα προχωρήσει.

Τον σχεδιάζαμε, είχαμε αρχίσει να τον υλοποιούμε μέχρι που εμφανίστηκε στη ζωή μας η ξεχασμένη λέξη καραντίνα. Κι όμως, για εμάς στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο ιός λειτούργησε ως επιταχυντής για την ψηφιακή μεταρρύθμιση. Φέραμε μπροστά εφαρμογές και πλατφόρμες, έπρεπε να κρατήσουμε τον κόσμο ασφαλή στο σπίτι του. Είμαστε περήφανοι για το gov.gr, εκεί συγκεντρώσαμε όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου.

Όμως και για το Χρηματιστήριο, η τεχνολογία είναι μονόδρομος. Σήμερα είχα την ευκαιρία να πληροφορηθώ για την πλατφόρμα AXIA που σε χρόνο ρεκόρ δημιουργήθηκε για on line Γενικές Συνελεύσεις. Το Χρηματιστήριο εδώ και περίπου 20 χρόνια εφαρμόζει την υπηρεσία των ψηφιακών υπογραφών, ενώ σήμερα είναι και συνεργάτης του Δημοσίου σε έργα όπως ο Ψηφιακός Ταχογράφος, το Κτηματολόγιο, το έργο ΣΗΔΕ κά».

   Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε πως η Ελλάδα διαθέτει εταιρείες πολύ υψηλού επιπέδου και κατέληξε λέγοντας: «Με δεδομένο το πακέτο ανάκαμψης και τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που αυτό θα φέρει, είναι βέβαιο πως θα έρθουμε ακόμα πιο κοντά με αυτές τις εταιρείες, θα βοηθήσουμε ώστε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας να αλλάξει επιτυχώς. Βρισκόμαστε στο πλάι των εταιρειών αλλά και του Χρηματιστηρίου, ώστε όλοι μαζί να διαμορφώσουμε ένα μέλλον με ασφάλεια. Το δικό μας μέλλον».

   «Αποτελεί τιμή για όλους μας η παρουσία του υπουργού σήμερα στο Χρηματιστήριο, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της Εβδομάδας Τεχνολογίας. Αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το αφιέρωμα εξαίροντας τις επιδόσεις των εταιρειών του κλάδου που στη δεκαετία της κρίσης κατάφεραν να τριπλασιάσουν την κεφαλαιοποίησή τους και να αυξήσουν την συναλλακτική τους δραστηριότητα πάνω από μία φορά» τόνισε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, προσθέτοντας:

«Είναι προφανές ότι σε μία Ευρώπη που οφείλει να δημιουργήσει παραγωγικό ιστό, η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί σήμερα την βάση η οποία θα εξασφαλίσει την επιτυχή διαχρονικότητα αυτού του νέου παραγωγικού ιστού. Για εμάς στο Χρηματιστήριο είναι ιδιαίτερα σημαντική η στήριξη των εταιρειών αυτών και η παρουσία του υπουργού σήμερα εδώ, κατ' εξοχήν αρμόδιου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, μας δίνει ξεχωριστή χαρά».

   Η «Εβδομάδα Τεχνολογίας» είναι το πρώτο από μία σειρά ανάλογων αφιερωμάτων σε κλάδους εισηγμένων εταιρειών που πραγματοποιεί το Χρηματιστήριο Αθηνών και εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεών του για την ανάδειξη και προβολή στο οικοσύστημα της κεφαλαιαγοράς, αλλά και στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό, των εισηγμένων εταιρειών και ειδικότερα συγκεκριμένων κλάδων κάθε φορά.

   Έχουν ήδη προγραμματισθεί και θα ακολουθήσουν ανάλογα αφιερώματα που θα καλύψουν το σύνολο του κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας, όπως για εταιρείες Υπηρεσιών Τηλεπικοινωνιών, Εξοπλισμού Τηλεπικοινωνιών κά, ενώ στη συνέχεια την σκυτάλη θα πάρουν άλλοι κλάδοι δραστηριοποίησης εισηγμένων εταιρειών.