Τουρκία: Η λίρα χάνει ξανά το επίπεδο των 7 λιρών/δολάριο

Βαριές απώλειες γνωρίζει σήμερα η λίρα, με το τουρκικό νόμισμα να χάνει και το ψυχολογικό επίπεδο των 7 λιρών έναντι του δολαρίου παρά τις απέλπιδες προσπάθειες της τουρκικής ηγεσίας της χώρας να το στηρίξει.

Ειδικότερα το δολάριο σημειώνει ράλι 1,6% στο 7,0204 έναντι της λίρας, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει αρχίσει πλέον να εξαντλεί τα διαθέσιμα εργαλεία για να στηρίξει το εγχώριο νόμισμα.

Την ίδια στιγμή, το επιτόκιο στις λεγόμενες συναλλαγές ανταλλαγής (swap) που επιτρέπουν σε ένα μέρος να αποκτήσει λίρες για μια σύντομη περίοδο έναντι δολαρίων εκτινάχθηκε στο 1.000% σε ετησιοποιημένους όρους στις ξένες αγορές, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, το διογκωμένο επιτόκιο δεν αντανακλά την υψηλή ζήτηση για λίρα, αλλά το πόσο δυσλειτουργική έχουν γίνει οι ξένες αγορές για το νόμισμα.

Οι τουρκικές αρχές έχουν εξάλλου κάνει εξαιρετικά δύσκολο στις εγχώριες τράπεζες να παρέχουν λίρες σε ξένες τράπεζες, εντείνοντας την έλλειψη ρευστότητας. Αυτό περιορίζει την πρόσβαση στη λίρα, οδηγώντας σε άνοδο το κόστος δανεισμού για την απόκτηση της.