Τσακαλώτος για έκθεση Πισσαρίδη: Περισσότεροι φόροι για τους πολλούς, φοροελαφρύνσεις για τους λίγους

0
3

«Περισσότεροι φόροι για τους πολλούς, φοροελαφρύνσεις για τους λίγους, καμία ουσιαστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους», αναφέρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για το σχέδιο Πισσαρίδη, το οποίο «πέραν από αυτά που λέει για εργασιακά και για το ασφαλιστικό, είναι αποκαλυπτικό και στον τομέα της φορολογίας».

Ειδικότερα, ο τομεάρχης Οικονομικών σχολιάζει πως κατά το κείμενο της έκθεσης δεν υπάρχει γενικά υπερφορολόγηση και σημειώνει πως η επιτροπή από τη μία προτείνει «προοδευτικότητα στους φορολογικούς συντελεστές (περισσότερους φόρους για τους πολλούς -τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, λιγότερους φόρους για τους λίγους με τα υψηλά και πολύ υψηλά), και άρση της "προτιμησιακής μεταχείρισης των αυτοαπασχολούμενων"».

Από την άλλη, «φοροελαφρύνσεις στους μεγάλους όπως σε εταιρίες που μπαίνουν στο Xρηματιστήριο, αλλά και σε όσους επενδύουν στο Xρηματιστήριο».

Προσθέτει ότι η επιτροπή προτείνει «μεταφορά του ΕΝΦΙΑ σε τοπικό επίπεδο που σημαίνει ότι οι ακριβές περιοχές θα έχουν περισσότερα έσοδα από τις λαϊκές και μεσαίες περιοχές με ότι σημαίνει αυτό για την ποιότητα ζωής των κατοίκων».

   Ο κ. Τσακαλώτος τονίζει ότι «παρά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση εξακολουθούν να λείπουν τρία κεφάλαια μεταξύ των οποίων η χρηματοδότηση και η διακυβέρνηση του», με τον ίδιο να σχολιάζει ότι «μάλλον πρόκειται για δευτερεύουσας σημασίας θέματα».

Ειδικά, συνεχίζει, «όταν ο στόχος σου είναι να προετοιμάσεις τον κόσμο για τα σκληρά μέτρα που σχεδιάζεις για παράδειγμα στα εργασιακά -όπου σκιαγραφεί μία επίθεση στον κόσμο της εργασίας- ή για ένα ασφαλιστικό -όπου προτείνει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για το ύψος των σημερινών συντάξεων».