Βρετανία: Εκτίναξη ανεργίας στον κλάδο των λιανικών πωλήσεων

0
4

Τις περισσότερες θέσεις εργασίας από το 2009 περιέκοψε ο κλάδος λιανικής της Βρετανίας από την αρχή του έτους, με το βρετανικό επιμελητήριο να αναμένει περαιτέρω αύξηση των απολύσεων.

Τα στοιχεία του CBI έδειξαν επίσης μια απροσδόκητη πτώση στο μηνιαίο ισοζύγιο πωλήσεων λιανικής, το οποίο υποχώρησε στις -6 μονάδες τον Αύγουστο από το υψηλό 15 μηνών του Αυγούστου στις 4 μονάδες. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ενίσχυση στις 8 μονάδες.

Ο αρνητικός τόνος των στοιχείων του CBI έρχεται σε αντίθεση με τους περισσότερους δείκτες, μεταξύ των οποίων και τα επίσημα στοιχεία, τα οποία έδειξαν ότι ο όγκος λιανικής αυξήθηκε σε επίπεδο υψηλότερο των προ πανδημίας, τον Ιούλιο.

Ωστόσο οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι αναμένουν το κλίμα να επιδεινωθεί αφού εντείνονται οι απώλειες θέσεων εργασίας, καθώς και ότι το κυβερνητικό σχήμα στήριξης της απασχόλησης λήγει τον Οκτώβριο.

Τα στοιχεία τριμήνου από το CBI έδειξαν ότι το ισοζύγιο απασχόλησης -το οποίο μετρά τις αλλαγές στις θέσεις εργασίας τους τελευταίους 12 μήνες- υποχώρησε στις -45 μονάδες τον Αύγουστο από τις -20 μονάδες τον Μάιο και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2009.

Οι επιχειρήσεις λιανικής αναμένουν ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω στις -52 μονάδες τον Σεπτέμβριο.