Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές

0
2

Με ισχυρά ανοδικές τάσεις κινούνται τη Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από τη χειρότερη εβδομάδα τους από τα μέσα Ιουνίου, προσπαθώντας να αφήσουν πίσω τους την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού διεθνώς, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 1,63%, με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται των κερδών με 1,8% και όλους τους βασικούς κλάδους και χρηματιστήρια να κινούνται σε θετικό έδαφος. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, με τα "βαριά χαρτιά" της Ευρωζώνης, κερδίζει 1,85%.

Ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 2,38%, με τον γαλλικό CAC 40 να σημειώνει άνοδο 1,85% και τον βρετανικό FTSE 100 να καταγράφει κέρδη 1,62%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB "κερδίζει" 1,79%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 1,29%.

Οι απώλειες του Stoxx 600 σε εβδομαδιαία βάση την προηγούμενη εβδομάδα άγγιξαν το 3,7%.

Οι ΗΠΑ βλέπουν μια νέα αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, λίγο πριν το πρώτο ντιμπέιτ των δύο βασικών υποψηφίων για την αρχηγία του κράτους, Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν, που είναι προγραμματισμένο για την Τρίτη. Στο φόντο της τηλε-μάχης βρίσκεται και η προσπάθεια του νυν προέδρου των ΗΠΑ και της πλειοψηφίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Γερουσία να διορίσουν ανώτατο δικαστικό με ισόβια θητεία στο 9μελές Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, κατά παράβαση του εθιμικού δικαίου και της δικής τους θέσης το 2016, όταν αρνήθηκαν στον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αυτή τη δυνατότητα.

Ο Ντ. Τραμπ έχει επιλέξει ως υποψήφια για το Ανώτατο Δικαστήριο τη συντηρητική δικαστικό Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ.

Στην Ευρώπη, η Silvana Tenreyro, επιτελικό στέλεχος της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου (Bank of England) τόνισε σε συνέντευξή της μέσα στο σαββατοκύριακο ότι η έρευνα της Τράπεζας για το κατά πόσον τα αρνητικά επιτόκια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας έδωσαν "ενθαρρυντικά αποτελέσματα".

Σε εταιρικά νέα, το πρακτορείο Reuters ανέφερε την Κυριακή ότι, σύμφωνα με πηγές του, ο κολοσσός της χαλυβουργίας ArcelorMittal του Λουξεμβούργου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για συγχώνευση των assets του στις ΗΠΑ με την Cleveland-Cliffs.

Ο CEO της Daimler, Dieter Zetsche, ανακοίνωσε μέσα στο σαββατοκύριακο ότι θα εγκαταλείψει τον ρόλο του ως πρόεδρος του Δ.Σ. της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, με τους επενδυτές να ζητούν τον διορισμό ανεξάρτητης προσωπικότητας στην προεδρία του συμβουλίου.

Η Commerzbank, από την πλευράς της, διόρισε τον Manfred Knof, πρώην επικεφαλής του τμήματος λιανικής τραπεζικής της Deutsche Bank στη Γερμανία ως τον νέο CEO της. Ο Knof θα αντικαταστήσει τον Martin Zielke.

Η Siemens Energy, τέλος, κάνει σήμερα το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης μετά το spin-off της από τον κολοσσό της τεχνολογίας Siemens.