Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές

0
2

Με κέρδη κινούνται τη Δευτέρα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις ευρωαγορές να ανακάμπτουν από τις απώλειες που τροφοδοτήθηκαν από τον τομέα της τεχνολογίας στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Ο πανευρωπαϊκός Eurostox 600 κερδίζει 0,49% με τον τραπεζικό κλάδο καθώς και τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να σημειώνουν άνοδο 1,1% και να ηγούνται των κερδών.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX προσθέτει 1,04%, ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 1,01% ενώ και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει κέρδη 0,97%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,76% και ο ιταλικός FTSE MIB προσθέτει 0,73%.

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να πει τη Δευτέρα ότι η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να "προχωρήσουν" εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών πριν από τις 15 Οκτωβρίου.

Ο όγδοος γύρος των διαπραγματεύσεων για το Brexit θα λάβει χώρα αυτήν την εβδομάδα.

Εξάλλου, όπως ανέφερε χθες η εφημερίδα Financial Times, η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει μια νομοθεσία με την οποία θα παρακάμπτονται βασικά μέρη της Συμφωνίας Αποχώρησης του Brexit, διακινδυνεύοντας την κατάρρευση των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες

Άρθρα του νομοσχεδίου για την εσωτερική αγορά, που πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη, αναμένεται να "εξαλείψουν τη νομική ισχύ τμημάτων της Συμφωνίας Αποχώρησης" σε τομείς όπως οι κρατικές ενισχύσεις και το τελωνειακό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας, ανέφερε η FT, επικαλούμενη τρεις πηγές με γνώση των σχεδίων του Λονδίνου.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία προειδοποίησε την Κυριακή ότι η έλλειψη ρωσικής συνεργασίας στην έρευνά της για τη δηλητηρίαση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Alexei Navalny θα μπορούσε να αναγκάσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να επανεξετάσει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μεταξύ των δύο χωρών.

Στα επιχειρηματικά νέα, το πιθανό εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναπτύσσεται από τη γαλλική Sanofi και τη βρετανική GlaxoSmithKline θα κοστίσει πιθανώς λιγότερο από 10 ευρώ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Sanofi France το Σάββατο.