Ανοδικό άνοιγμα στην Wall Street

0
3

Με θετικό πρόσημο κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street εν μέσω νέων ελπίδων ότι ένα εμβόλαιο θα είναι σύντομα διαθέσιμο στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Το θετικό κλίμα μετά τις βαριές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας ακολουθεί την ανακοίνωση της AstraZeneca ότι ξεκίνησε και πάλι τις κλινικές δοκιμές για το πειραματικών εμβόλιο που αναπτύσσει κατά του κορονοϊού, μετά το "πάγωμα" τους λόγω μιας ανεξήγητης ασθένειας σε έναν από τους εθελοντές. 

Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS News την Κυριακή, δήλωσε ότι η εταιρεία θα γνωρίζει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου εάν το δικό της πειραματικό εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 δουλεύει. Εάν το εμβόλιο έχει αποτελέσματα και εγκριθεί, θα μπορούσε να ξεκινήσει να διανέμεται στις ΗΠΑ έως το τέλος του έτους.

Ράλι 27% σημειώνει εξάλλου ο τίτλος της Vaxart Inc. μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι της δόθηκε η έγκριση από την αμερικανική Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων για να ξεκινήσει τις δοκιμές πρώτης φάσης στην πειραματικό εμβόλιο για τη νόσο COVID-19 που αναπτύσσει.

Έτσι, ο βιομηχανικός Dow Jones προσθέτει 278,08 μονάδες (1,01%) και σκαρφαλώνει στις 27.951,70 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύεται κατά 45,20 μονάδες (1,33%) στις 3.385,98 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 206,46 μονάδες (1,88%) στις 11.056,52 μονάδες.

Και οι 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones κινούνται με θετικό πρόσημο. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Apple με άλμα 2,87% στα 115,09 δολ. ενώ ακολουθούν η American Express στα 105,98 δολ. με άνοδο 2,53% και η Visa στα 204,47 δολ. με κέρδη 1,89%.

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία δίνουν σήμερα και οι επιχειρηματικές εξελίξεις, με τις μετοχές της Oracle Corp. να σημειώνουν άλμα άνω του 4% στον απόηχο δημοσιευμάτων που την φέρουν να αποτελεί τον στρατηγικό εταίρο της TikTok στις ΗΠΑ.

Μια συμφωνία για τις δραστηριότητες της κινεζικής TikTok στις ΗΠΑ θα μπορούσε να βοηθήσει να αποκλιμακωθεί η ένταση στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο που έχει φτάσει και πάλι στο "κόκκινο" μετά την επιβολή περιορισμών σε Αμερικανούς και Κινέζους διπλωμάτες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι θα κλείσει το TikTok στις ΗΠΑ εάν δεν πουληθεί σε αμερικανική εταιρεία έως τις 15 Σεπτεμβρίου.  

Επίσης από τον κλάδο της τεχνολογίας, η κατασκευάστρια τσιπ Nvidia Corp. φέρεται να είναι κοντά στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας για την εξαγορά της βρετανικής Arm Holdings έναντι ενός ποσό που θα ξεπερνά τα 40 δισ. δολ.

Από την πλευρά της, η φαρμακοβιομηχανία Gilead Sciences κατέληξε σε συμφωνία για την απόκτηση της Immunomedics έναντι 21 δισ. δολ.

Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών η Verizon Communications Inc. ανακοίνωσε ότι εισήλθε σε συμφωνία για την εξαγορά της Tracfone από την America Movil στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μετρητών και μετοχών συνολικής αξίας έως 6,9 δισ. δολ.