Απώλειες στον τεχνολογικό κλάδο συμπαρασύρουν πτωτικά τη Wall Street

Πτωτικά κινούνται βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, μετά από ένα σερί ανοδικών συνεδριάσεων, το οποίο οδήγησε σε απανωτά ρεκόρ τους S&P 500 και Nasdaq, ενώ ο Dow Jones έφθασε σε απόσταση περί τις 500 μονάδες από το ιστορικό υψηλό του.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται οριακά κατά 44,27 μονάδες ή 0,15%, με τον ευρύτερο S&P 500 να "χάνει" 24,41 μονάδες ή 0,69%. Ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 229,81 μονάδων ή 1,92%.

Των απωλειών ηγούνται οι μετοχές των κολοσσών του τεχνολογικού κλάδου, μεταξύ άλλων οι μετοχές των Apple, Facebook, Amazon, Alphabet και Netflix, καθώς και εκείνη της Microsoft. Πρόκειται για τις μετοχές που έχουν καθοδηγήσει  την ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς της Νέας Υόρκης από τον Μάρτιο και εξής, μετά το αρχικό σοκ που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Το κλίμα επιβαρύνει σήμερα και η νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβάλει και νέες κυρώσεις κατά Κινέζων διπλωματών, επικαλούμενη ανάλογα μέτρα της Κίνας κατά Αμερικανών αξιωματούχών. Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον αντέδρασε κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες.

Η συμφωνία Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών είναι απαραίτητη για την έγκριση του πακέτου, καθώς οι δεύτεροι ελέγχουν την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάτω σώματος του Κογκρέσου.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 20 κινούνται με θετικό πρόσημο και 10 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των American Express, JP Morgan Chase και Boeing, ενώ των απωλειών εκείνες των Apple, Salesforce.com και Cisco.

Η πτώση έρχεται σε μία ημέρα κατά την οποία τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την απασχόληση στις ΗΠΑ καταγράφονται ως μάλλον θετικά, στον απόηχο των αδύναμων στοιχείων που ανακοινώθηκαν χθες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Αύγουστο, με τον αριθμό τους να υπολείπεται κατά τουλάχιστον 50% των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έφτασαν τις 881.000 την προηγούμενη εβδομάδα, έναντι της εκτίμησης για 950.000 σε δημοσκόπηση αναλυτών που πραγματοποίησε το δίκτυο Dow Jones. Σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 130.000.

Μεγάλη πτώση σημείωσαν και οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, υποχωρώντας κατά 1,24 εκατ. στις 13,254 εκατ.

Παράλληλα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σημείωσε άλμα 18,9% τον Ιούλιο και ανήλθε σε 63,6 δισ. δολ. από 53,5 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που το τοποθετούσαν στα 58,9 δισ. δολ. σε δημοσκόπηση του MarketWatch.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι εισαγωγές σημείωσαν άλμα 10,9%, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,1%.