Ευρωζώνη: Πιο αισιόδοξες οι επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο

0
1

Οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης έγιναν λιγότερο απαισιόδοξες για τις προοπτικές τους τον Σεπτέμβριο, παρά την πρόσφατη άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων που έχει οδηγήσει κάποιες κυβερνήσεις να επιβάλλουν νέους περιορισμούς στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος –για τη μέτρηση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης- σημείωσε άνοδο στις 91,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 87,5 μονάδες τον Αύγουστο, σημειώνοντας άνοδο για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

Ωστόσο, ο δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 103,4 μονάδων που είχε καταγράψει τον Φεβρουάριο, πριν την επιβολή των περιορισμών για την πανδημία.

Η έρευνα της Κομισιόν διαπιστώνει ότι οι επιχειρήσεις στον βιομηχανικό κλάδο, σε αυτόν των υπηρεσιών, λιανικής και κατασκευών, επίσης σημείωσαν άνοδο της εμπιστοσύνης τον Σεπτέμβριο, ενώ κάθε μία από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης είδε επίσης κέρδη.

Η Ιταλία κατέγραψε την μεγαλύτερη ανάκαμψη της εμπιστοσύνης, πιθανώς αντανακλώντας την μεγαλύτερη επιτυχία της στον περιορισμό του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Η ανάκαμψη στην εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη υποδηλώνει ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι απίθανο να εκτροχιαστεί από τον κίνδυνο των νέων κρουσμάτων, καθώς οι πιο αισιόδοξες επιχειρήσεις και νοικοκυριά τείνουν να επενδύουν περισσότερο.