Ην. Βασίλειο: Τα μέτρα χαλάρωσαν αλλά η ανεργία αυξήθηκε τον Ιούλιο

Η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε το τρίμηνο έως τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, παρά το γεγονός ότι την περίοδο αυτή σημειώθηκε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Το βασικό ποσοστό ανεργίας για το τρίμηνο ανήλθε στο 4,1%, από το 3,9% που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσίας (ONS) της χώρας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 32,98 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω εργάστηκαν μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, 202.000 περισσότερα από πέρσι, αλλά λιγότερα κατά 12.000 από το προηγούμενο τρίμηνο. Η ετήσια αύξηση οφείλεται κυρίως στη συμμετοχή περισσότερων γυναικών στην απασχόληση, σύμφωνα με την ONS.

Τα τριμηνιαία στοιχεία δείχνουν μια διαφορετική εικόνα για τους άνδρες και τις γυναίκες όμως. Ο αριθμός των απασχολούμενων ανδρών αυξήθηκε κατά 22.000, ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων γυναικών μειώθηκε κατά 34.000.

Τα δεδομένα έρχονται μετά από τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα και σύμφωνα με τα οποία, από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, η απασχόληση στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε σημειώσει τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση της σε μια δεκαετία.

Σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία, ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ δήλωσε: «Είναι μια δύσκολη στιγμή για πολλούς, καθώς η πανδημία συνεχίζει να έχει βαθύ αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προστασία των θέσεων εργασίας συνεχίζουν να είναι η πρώτη μου προτεραιότητα».