ΗΠΑ: Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις για την οικονομία

0
3

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της με κάπως πιο αισιόδοξες οικονομικές προβλέψεις και με την ανανέωση της δέσμευσής της να κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια για όσο διάστημα η αμερικανική οικονομία χρειαστεί να ανακάμψει από τη μεγαλύτερη ύφεσή της των τελευταίων δεκαετιών.

Από την τελευταία συνεδρίαση της Fed στα τέλη Ιουλίου, οι οικονομικές προοπτικές έχουν γίνει κάπως καλύτερες. Η φοβερή έξαρση των νέων κρουσμάτων της COVID-19 το καλοκαίρι έχει υποχωρήσει, αν και εστίες μολύνσεων εξακολουθούν να εμφανίζονται στη χώρα.

Η οικονομία της χώρας έχει ανακτήσει περίπου τις μισές από τις 22 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που χάθηκαν τους δύο πρώτους μήνες της ύφεσης, η ανεργία έχει μειωθεί στο 8,4% από το 14,7% που ήταν το υψηλότερο επίπεδο στην κρίση, η μεταποιητική δραστηριότητα έχει αυξηθεί και ορισμένοι δείκτες καταναλωτικής δαπάνης έχουν εκτιναχθεί. Ωστόσο πολλά από τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη επιβραδύνεται.

Επομένως, αν και οι προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed αναμένεται να δείχνουν χαμηλότερη ανεργία και ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη από ό,τι αναμενόταν με τις τελευταίες προβλέψεις του Ιουνίου, ο Πάουελ πιθανότατα θα εμμείνει στο μήνυμά του ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη θα είναι μακρύς και με εμπόδια.

Αυτό μπορεί να ισχύσει ακόμη περισσότερο, επειδή μεγάλο μέρος της βοήθειας της κυβέρνησης προς τις μικρές επιχειρήσεις και τους άνεργους, στο πλαίσιο του προγράμματος δαπανών ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο τον Μάρτιο, έχει τελειώσει και οι νομοθέτες βρίσκονται σε αδιέξοδο σχετικά με την παροχή ενός νέου πακέτου βοήθειας.