Λαγκάρντ: Προετοιμάζει για αλλαγή στρατηγικής της ΕΚΤ όπως η Fed

0
3

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, έθεσε το σκηνικό την Τετάρτη για αλλαγή της στρατηγικής της ΕΚΤ ώστε να ευθυγραμμιστεί με αυτή της Federal Reserve, πιθανώς συμπεριλαμβάνοντας μια δέσμευση να επιτρέψει την υπέρβαση του πληθωρισμού αφού ήταν σε χαμηλό επίπεδο για πολύ καιρό.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη χάνει τον στόχο της ΕΚΤ (χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%) για χρόνια, παρά τα επιθετικά προγράμματα στήριξης από την κεντρική τράπεζα, η οποία έχει οδηγήσει το βασικό επιτόκιο κάτω του μηδενός και έχει προχωρήσει σε αγορές assets άνω των 3 τρισ. ευρώ.

Στην πρώτη της επικαιροποίηση της στρατηγικής της ΕΚΤ, η Lagarde άνοιξε επίσης την πόρτα για να δώσει στην κεντρική τράπεζα λιγότερο χρόνο προκειμένου να πετύχει τον στόχο της.

Η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να ακολουθήσει τα βήματα της Fed, η οποία τον προηγούμενο μήνα δήλωσε ότι στοχεύει στο 2% κατά μέσο όρο, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια περιόδων που οι τιμές αυξάνονται με χαμηλή ταχύτητα, να πρέπει να αντισταθμίζονται από περιόδους ταχύτερων αυξήσεων και το αντίστροφο.

"Εάν είναι αξιόπιστη, μια τέτοια στρατηγική μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα της νομισματικής πολιτικής να σταθεροποιήσει την οικονομία όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με χαμηλές τιμές", τόνισε η Lagarde στη διάρκεια εκδήλωσης.

Σε αντίθεση με τη Fed, η οποία έχει διπλό ρόλο για την επίτευξη της μέγιστης απασχόλησης και σταθερών τιμών, ο μόνος στόχος της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών σε ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, δηλαδή "μεσοπρόθεσμα".

Αλλά η Lagarde χαρακτηρίζει αυτή την εντολή "ιεραρχική", υποστηρίζοντας ότι ένας ευέλικτος ορισμός του μεσοπρόθεσμου της επιτρέπει να αποφύγει την σύσφιξη της πολιτικής και τον «άσκοπο περιορισμό της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας» σε περίπτωση προσωρινής κρίσης.

Από την άλλη πλευρά πρόσθεσε ότι η επίμονη αποτυχία της ΕΚΤ να πετύχει τον στόχο του πληθωρισμού, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και ως εκ τούτου «θα απαιτούσε μικρότερο ορίζοντα πολιτικής».