Με το βλέμμα στραμμένο στην ΕΚΤ η αγορά ομολόγων

0
1

Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων ενόψει της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς αναμένουν ότι θα ανακοινωθεί και νέο πακέτο μέτρων για την στήριξη της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι μία σειρά από οικονομικούς δείκτες που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα δεν ήταν διόλου ενθαρρυντικοί για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο μη αναμενόμενη μείωση κατά 1,3%, ο ενοποιημένος δείκτης PMI στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Αύγουστο στο 51,9, και τέλος στη Γερμανία οι βιομηχανικές παραγγελίες εμφάνισαν τον Ιούλιο αύξηση μικρότερη (2,8%) της αναμενομένης. Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά παρατηρήθηκαν ρευστοποιήσεις, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,24% από 0,25%, του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,127% από 1,12% και του 15ετούς στο 1,32%, από 1,30%.

Οι εξελίξεις ευνοούν κυρίως τα γερμανικά ομόλογα, με το 10ετές να υποχωρεί χθες σε νέο χαμηλό επίπεδο (-0,50%) από τις αρχές Αυγούστου.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 42 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 6 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε ελαφρώς στο 1,12%, από 1,13%, έναντι 0,47% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,59% από 1,61% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ επηρέασαν αρνητικά το δολάριο με αποτέλεσμα να ενισχυθεί σημαντικά το ευρώ. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο, παρόλο που προστέθηκαν 1,4 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα η ανεργία να υποχωρήσει κάτω από το 10%, η αύξηση της απασχόλησης ήταν πολύ συγκρατημένη σε σύγκριση με τις επιδόσεις που είχαν καταγραφεί την άνοιξη.

   Έτσι νωρίς το απόγευμα το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,1793 δολ. από τα 1,1848 δολ. που άνοιξε η αγορά.

   Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1842 δολ.