Μικρότερη ύφεση στην ευρωζώνη για φέτος προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η πρόεδρος της, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη μετά την ισχυρή ανάκαμψη που εμφάνισε η οικονομική δραστηριότητα το καλοκαίρι.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η δυναμική της ανάκαμψης παραμένει δέσμια της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί εξαιτίας της πανδημίας. Επομένως, το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί τόσο από την συγκράτηση της πανδημίας όσο και από την επιτυχία των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί και κυρίως των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις. Όπως ανέφερε η ίδια, τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις αθροιστικά σε ολόκληρη την ευρωζώνη, ανέρχονται στο 4,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και φθάνουν το 20% αν σε αυτά προστεθούν οι κρατικές εγγυήσεις.
Η βελτίωση των δεδομένων σε σύγκριση με αυτά που είχαν διαμορφωθεί τον Ιούνιο, αντανακλάται στις φθινοπωρινές προβλέψεις της ΕΚΤ για την εξέλιξη του ΑΕΠ. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Κρ. Λαγκάρντ, η πρόβλεψη για το ΑΕΠ φέτος διαμορφώνεται στο -8% έναντι -8,7% που ήταν τον Ιούνιο, στο βασικό σενάριο.
Για τα δύο επόμενα χρόνια (2021, οι προβλέψεις της ΕΚΤ δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά σε σύγκριση με τον Ιούνιο, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5% και 3,2% αντιστοίχως (έναντι 5,2% και 3,3% που ήταν οι αντίστοιχες προβλέψεις του καλοκαιριού).
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι για πρώτη φορά, όπως παραδέχθηκε η Κρ. Λαγκάρντ, η ΕΚΤ στην καθιερωμένη ανακοίνωση της κάνει αναφορά για την ισοτιμία του ευρώ. Όπως εξήγησε η πρόεδρος της, παρόλο που η ΕΚΤ δεν θέτει συγκεκριμένο στόχο για την συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, η ανατίμηση του συζητήθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας, καθώς όπως διευκρίνισε η ανατίμηση του «δεν ανησυχεί» την ΕΚΤ ωστόσο δημιουργεί εμπόδια στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για τον πληθωρισμό (αύξηση του στα επίπεδα πλησίον του 2%).
Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα έκτακτα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Συγκεκριμένα, θα συνεχιστούν οι αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά (συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP-pandemic emergency purchase programme) έως τον Ιούνιο του 2021 και μέχρι του ποσού των 1,350 τρισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2022 η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύει όποια από τα ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της λήγουν.
Ταυτόχρονα να συνεχίσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος ΑPP, προσαυξημένες κατά 120 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Η πρόεδρος της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε των έκτακτων μέτρων που έχει λάβει από τον περασμένο Μάρτιο η ΕΚΤ, εκτιμώντας ότι έχουν συνεισφέρει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και στην άμβλυνση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.