Σκυλακάκης: Στα 3,5 δισ. ευρώ η Επιστρεπτέα Προκαταβολή

0
3

Την αύξηση του προϋπολογισμού της Επιστρεπτέας Προκαταβολής από τα 3 δισ. ευρώ σήμερα στα 3,5 δισ. ευρώ αλλά και την ανάγκη  να γίνει μια τεράστια εθνική προσπάθεια τα επόμενα χρόνια για να απορροφήσουμε τα ‘αδιανόητα’ μεγάλα ποσά που μας αναλογούν από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης στην Βουλή. Ο ίδιος χαρακτήρισε "μελαγχολικές" τις επιδόσεις σε απορροφητικότητα στο παρελθόν.

Είπε ότι έως τέλος του χρόνου έχουν εξασφαλιστεί στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό κονδύλια 3 δισ. για τον κορονοϊο, 1,4 δισ. για τα αναδρομικά συνταξιούχων και 600 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικά και μεταναστευτικό. Ειδικά για τα αναδρομικά ο υπουργός τόνισε ότι θα καταβληθούν στην σωστή στιγμή, ενώ επανέλαβε ότι έρχονται νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας από τον Πρωθυπουργό στην Θεσσαλονίκη.

Υπογράμμισε ότι η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας εξαιτίας του κορονοϊού είναι η μεγαλύτερη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεγαλύτερη και από το 1974 και το 2008. Και είναι απολύτως εξωγενής. «Η Ελλάδα το α' εξάμηνο είχε χαμηλότερη ύφεση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το β’ τρίμηνο είναι στον μ.ο. της ευρωζώνης» είπε.

«Η ανάπτυξη θα έρθει σίγουρα το 2021, το πότε και το πώς δεν το ξέρουμε ακόμα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.  "Κλειδί" γι’ αυτό θα είναι το εμβόλιο και η εμπιστοσύνη η οποία είναι το μοναδικό μαξιλάρι που πρέπει να διατηρήσει η χώρα  ως κόρην οφθαλμού. Την εμπιστοσύνη των εταίρων και των αγορών» κατέληξε.