Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν, επιταχύνει την έκδοση νέων ομολόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε λήψη απόφασης αυτό το φθινόπωρο», δήλωσε στην «Handelsblatt».
«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση τηρήσει αυτό το χρονοδιάγραμμα, τα πρώτα ομόλογα με τα οποία η Ε.Ε. σκοπεύει να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στην αγορά στο τέλος αυτού του έτους ή στις αρχές του επόμενου έτους. Αναμένουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων θα εκδοθεί μεταξύ 2021 και 2023. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει ομόλογα με διαφορετική διάρκεια για λογαριασμό της Ε.Ε., διασφαλίζοντας έτσι ότι τα προγράμματα στήριξης μπορούν να προσαρμοστούν στις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς και στην ικανότητα των κεφαλαιαγορών να απορροφήσουν αυτά τα ομόλογα. Οι λεπτομέρειες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη», δήλωσε ο Χαν στη γερμανική οικονομική εφημερίδα.
«Τα δάνεια και όλες οι πληρωμές πρέπει να ενεργοποιηθούν πλήρως μέχρι το τέλος του 2026. Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι ότι θα επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία κατά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», τόνισε ο Επίτροπος της Ε.Ε.
«Είναι φυσικά μια μεγάλη πρόκληση το να επιτύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα που να είναι αποδεκτό από όλους, υπό την πίεση χρόνου. Γι αυτό και πρέπει να επενδυθεί πολύς χρόνος και ενέργεια. Ελπίζω, πάντως, ότι τελικά θα καταλήξουμε αυτό το φθινόπωρο. Η Ε.Ε. το οφείλει αυτό στους πολίτες των περιφερειών της, οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό. Πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους», τόνισε.
Την επόμενη Δευτέρα ο Χαν θα πραγματοποιήσει συνομιλίες εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη γερμανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, οι διαπραγματεύσεις με την ομάδα των ευρωβουλευτών θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 18 Σεπτεμβρίου. Η πίεση του χρόνου είναι μεγάλη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να δώσει την έγκρισή του, διαφορετικά ο προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.