Ολλανδία: Σε καραντίνα όσοι επιστρέφουν από τα ελληνικά νησιά

0
4

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας εξέδωσε νέα ταξιδιωτική οδηγία για τα ελληνικά νησιά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τοποθετώντας τα στην πορτοκαλί λίστα.

Έτσι μετά τη Βρετανία και η Ολλανδία κατατάσσεται στο σύνολο των χωρών  που εφαρμόζουν προληπτικά επιδημιολογικά μέτρα σε ταξιδιώτες από την χώρα μας.

Η οδηγία ισχύει από σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου και όλοι όσοι επιστρέφουν στην Ολλανδία από κάποιο από τα ελληνικά νησιά θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για δέκα μέρες.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε σήμερα 8 Σεπτέμβρη:

«Ο αριθμός των ατόμων που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους σε ένα από τα ελληνικά νησιά αυξήθηκε απότομα. Αυτό έχει επιπτώσεις στις ταξιδιωτικές οδηγίες για τα ελληνικά νησιά (συμπεριλαμβανομένων των νησιών που συνδέονται με την ηπειρωτική χώρα μέσω γέφυρας). Ο χρωματικός κώδικας των ελληνικών νησιών άλλαξε από «κίτρινο» (προσοχή κίνδυνος για την ασφάλειά σας) σε «πορτοκαλί» (μόνο τα απαραίτητα ταξίδια). Μετά από διαμονή σε ένα από τα ελληνικά νησιά, θα πρέπει να μπείτε σε καραντίνα για 10 ημέρες όταν επιστρέψετε στην Ολλανδία. Η ελληνική χερσόνησος της Πελοποννήσου και η ηπειρωτική Ελλάδα παραμένουν «κίτρινα» (προσοχή κίνδυνος για την ασφάλειά σας)».

Υπενθυμίζεται πως επτά ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα η Λέσβος, η Τήνος, η Σέριφος, η Μύκονος, η Κρήτη, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος, έχουν μπει στην «κόκκινη» λίστα της Βρετανίας λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας Μεταφορών της χώρας Grant Shapps, τα προαναφερόμενα ελληνικά νησιά συμπεριλαμβάνονται σε κόκκινη λίστα από τις 4.00 το πρωί της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου. 

Ο γενικός γραμματέας είπε ωστόσο στη Βουλή των κοινοτήτων πως δεν πρόκειται να μιμηθεί το παράδειγμα της Σκωτίας που επέβαλε καραντίνα 14 ημερών σε όλες τις αφίξεις πολιτών της από την Ελλάδα συνολικά. Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό ο Grant Shappς οι Βρετανοί που βρίσκονται σε Λέσβο, Τήνο, Σέριφο, Μύκονο, Κρήτη, Σαντορίνη και Ζάκυνθο πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα έως την προσεχή Τετάρτη στις 4 π.μ

Να σημειωθεί ότι η Σκωτία έχει επιβάλει 14ήμερη καραντίνα για όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Ελλάδα. Αντίστοιχα μέτρα υιοθέτησε και η Ουαλία, η οποία πλέον θέτει σε καραντίνα όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από Μύκονο, Ζάκυνθο, Λέσβο, Πάρο, Αντίπαρο και Κρήτη, ενώ όσον αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία, οι τοπικές αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε παρεμφερή μέτρα.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης