Ομόλογα: Άνοδος των αποδόσεων στη δευτερογενή αγορά

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων σε ολόκληρη σχεδόν την ευρωζώνη καθώς τα κράτη μέλη σπεύδουν να δανειστούν από την αγορά προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες δαπάνες που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Έτσι μετά την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στην αγορά την προηγούμενη εβδομάδα με την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, εντός της εβδομάδας προετοιμάζονται οι Γερμανία, Αυστρία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Ιταλία ν΄ αντλήσουν από την αγορά τουλάχιστον 17 δισ. ευρώ.

Μετά την αυξημένη εκδοτική δραστηριότητα των κρατών, κρίσιμη για την πορεία των ομολόγων θα είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Την Πέμπτη συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ και η πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται ν΄ απαντήσει για το αν προτίθεται ν΄ αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP (Pandemic Emergency Purchasing Programme), στο οποίο συμμετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) παρατηρήθηκε σήμερα έντονη συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 105 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 42 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 1,15% από 1,12% έναντι 0,46% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,61% από 1,59% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, καθώς νωρίς το απόγευμα το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,1828 δολ. από το επίπεδο των 1,1831 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1842 δολ.