Ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΕΕΘ

0
3

Μέτρα ουσιαστικής στήριξης των επιχειρήσεων και τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας στη Θεσσαλονίκη ζήτησε κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης.

Ειδικότερα, ο κ. Ζορπίδης ζήτησε ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων με πάγωμα όλων των υποχρεώσεων (μισθοί υπαλλήλων, εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, φόροι κλπ), μέχρις ότου επανέλθει η κανονικότητα στην αγορά. Όπως τόνισε, κανείς δεν μπορεί να πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις του όταν δεν εισπράττει από τη δουλειά του.

Παράλληλα, ζήτηση ένα φιλικό προς το "Επιχειρείν" κράτος, σημειώνοντας ότι σήμερα το Κράτος είναι ένας μηχανισμός καταπίεσης των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ σημείωσε επίσης ότι πρέπει να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη, που υποφέρει λόγω της πτώσης του τουρισμού και της ματαίωσης της ΔΕΘ.

Όπως τόνισε, πρέπει να πέσει χρήμα στην αγορά και γι’ αυτό πρέπει να ακολουθήσετε μία νέα επιθετική οικονομική πολιτική με Νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ΣΔΙΤ στη Θεσσαλονίκη για να τονωθεί η τοπική οικονομική δραστηριότητα με δημόσια έργα.

Ο κ. Ζορπίδης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη μεσο-μακροπρόθεσμων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων. Ειδικότερα τόνισε την ανάγκη για μείωση του λειτουργικού κόστους:

– Δραστική Μείωση όλων των φόρων, τελών και επιβαρύνσεων σε επαγγελματικά ενοίκια, ενέργεια, πρώτες ύλες, Διαδίκτυο και τηλεπικοινωνίες.

– Στήριξη της Απασχόλησης μέσω δραστικής μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης mentoring και μαθητείας).

– Γενναίες ρυθμίσεις σε όλα τα χρέη προς το Δημόσιο (Εφορία, Τελωνεία και Ασφαλιστικά ταμεία), με αποπληρωμή σε 120 δόσεις, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση. Ειδικά όσα δημιουργήθηκαν τους μήνες της Καραντίνας.

– Ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος του καταναλωτή, μέσω της μείωσης του ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά.

– Μόνιμη μείωση του ενοικίου των επαγγελματικών χώρων με ταυτόχρονη φορολογική ελάφρυνση των ιδιοκτητών.

– Απεμπλοκή των Τραπεζών από την υλοποίηση των μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες.

– Αλλαγή νοοτροπίας στο Δημόσιο ώστε να μετατραπεί από μηχανισμός καταπίεσης των επιχειρήσεων σε εργαλείο υποβοήθησης τους. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να εμμένουν στην ουσία και όχι στην τυπολατρία και το γράμμα του νόμου.