Πέντε ευρωπαϊκές χώρες ζητούν ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα stablecoins

0
2

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία εξέφρασαν τη στήριξή τους στον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημιουργήσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για κρυπτονομίσματα που συνδέονται με περιουσιακά στοιχεία όπως τα stablecoins, σύμφωνα με προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.

Τα stablecoins δεν θα πρέπει να επιτρέπονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως ότου έχουν αντιμετωπιστεί οι νομικές, ρυθμιστικές και εποπτικές δυσκολίες, ανέφεραν οι πέντε χώρες. Τα stablecoins, ένα τύπος κρυπτονομίσματος που συνδέεται με συμβατικά στοιχεία ενεργητικού, βρέθηκε στις ατζέντες των αξιωματούχων χάραξης πολιτικής πέρυσι ότι η Facebook παρουσίασε τα σχέδιά της για το ψηφιακό νόμισμα Libra.

Κεντρικές τράπεζες και ρυθμιστικοί χρηματοπιστωτικοί φορείς φοβούνται ότι το Libra θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη νομισματική πολιτική, να διευκολύνει το ξέπλυμα χρήματος και να περιορίσει την ιδιωτικότητα των χρηστών. Κάποιοι απείλησαν να το μπλοκάρουν, και το σχέδιο αυτό καταγράφει έκτοτε καθυστερήσεις και αναδιαμορφώνεται.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσης, το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα stablecoins θα πρέπει να διατηρεί τη νομισματική ακεραιότητα του μπλοκ και να αντιμετωπίζει τους κινδύνους για τη νομισματική πολιτική, προστατεύοντας παράλληλα τους καταναλωτές.