Σε νέα χαμηλά η τουρκική λίρα

0
4

Σε νέο ιστορικό χαμηλό διαπραγματεύεται σήμερα η τουρκική λίρα στον απόηχο των στοιχείων που ανακοινώθηκαν νωρίτερα και έδειξαν ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε σε αυξημένα επίπεδα τον Αύγουστο, εντείνοντας τον προβληματισμό για τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας.

Έναντι του δολαρίου η λίρα κατρακυλά στο 7,4282 από 7,3910 χθες, ενώ έναντι του ευρώ στο 7,7884, με του τουρκικό νόμισμα να παραμένει σε πτωτική τροχιά για τέταρτη διαδοχική ημέρα.

Η τουρκική στατιστική αρχή ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 11,77% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, από 11,76% τον Ιούλιο.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας βλέπει τον πληθωρισμό να παραμένει στα ύψη, με την ίδια να στερείται του βασικότερου εργαλείου για την συγκράτηση των τιμών, την αύξηση των επιτοκίων της, λόγω των παρεμβάσεων του Τούρκου προέδρου Ερντογάν που έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί η νομισματική πολιτική να παραμείνει διευκολυντική για την τόνωση των ρυθμών ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της χώρας απέλυσε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας πέρυσι, καθώς είχε αποκλείσει νέες μειώσεις των επιτοκίων.

Στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις της η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της στο 8,25%. Προηγουμένως η κεντρική τράπεζα είχε υλοποιήσει ένα επιθετικό πρόγραμμα χαλάρωσης της πολιτική της, "κόβοντας" συνολικά 1.575 μονάδες βάσης από τα επιτόκια της σε διάστημα σχεδόν δύο ετών.