Σκέψεις για παράταση στην τακτοποίηση αυθαιρέτων, στα αδήλωτα τετραγωνικά και στο πρόγραμμα «Γέφυρα»

0
3

Πολλά ήταν τα αιτήματα το τελευταίο 48ωρο στα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος για παράταση των προθεσμιών που αφορούν την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, τα αδήλωτα τετραγωνικά και το πρόγραμμα «Γέφυρα» για την εννεάμηνη επιδότηση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

Πράλληλα τρόπους ώστε να μπορούν να γίνουν δεκτές δηλώσεις αυθαιρέτων εκπρόθεσμα, χωρίς να δοθεί «κανονική» παράταση, συζητούν τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Το ΤΕΕ με νέα, χθεσινή παρέμβασή του επισημαίνει ότι υπάρχει σειρά ειδικών κατηγοριών ακινήτων που δεν μπορούν την περίοδο αυτή να δηλωθούν, επιμένοντας στην εξεύρεση μιας φόρμουλας. 

Έως αργά το βράδυ της Τρίτης, η ηγεσία του ΥΠΕΝ εμφανιζόταν αμετακίνητη στην απόφασή της να μην παραταθεί εκ νέου η διαδικασία, κάτι που σημαίνει ότι σήμερα Τετάρτη είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους επιθυμούν να τακτοποιήσουν κτίσματα με μεγάλες παραβάσεις.

Πιθανή, αντίθετα, φαντάζει μια ολιγοήμερη παράταση για το πρόγραμμα «Γέφυρα», με τις συσκέψεις στο ΥΠΟΙΚ να είναι συνεχείς, εν αναμονή της έγκρισης και των θεσμών, χωρίς πάντως να υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση.

Όσον αφορά τα αδήλωτα τετραγωνικά, η πολιτική ηγεσία δέχεται εισηγήσεις για παράταση (ήδη ανακοινώθηκε για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας), δεν είχε όμως γνωστοποιήσει έως χθες το βράδυ αν θα τις κάνει δεκτές.