Σολτς: Ένα άτακτο Brexit θα ήταν καταστροφή για τη Βρετανία

0
2

Ένα ασύντακτο Brexit θα ήταν καταστροφή για τη Βρετανία και τους πολίτες της, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς στο Reuters, προσθέτοντας ότι τα τελευταία μηνύματα από το Λονδίνο «δεν δημιουργούν υπερβολικές ελπίδες για μια συμφωνία».

«Ένα πράγμα είναι σαφές: ένα άτακτο Brexit δεν θα ήταν καλό για την Ευρώπη, θα ήταν πραγματική καταστροφή για τη Βρετανία και τους πολίτες της» δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξή του ενόψει των σημερινών εμπορικών συνομιλιών για το Brexit.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε χθες στη Βρετανία ότι δεν θα υπάρξει εμπορική συμφωνία εάν προσπαθήσει να πειράξει τη συμφωνία διαζυγίου του Brexit, αυξάνοντας τις προοπτικές για ένα ταραχώδες τέλος σε αυτό το έπος.

Η προειδοποίηση της ΕΕ ήρθε ύστερα από δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ίσως απλώς παρακάμψει βασικά μέρη της Συμφωνίας Αποχώρησης που υπεγράφη τον Ιανουάριο.

Η Βρετανία είπε ότι θα τηρήσει τη συμφωνία και ότι μόνο προχωρά σε αποσαφηνίσεις για να αποφευχθούν οι όποιες μελλοντικές νομικές δυσκολίες.

«Όποιος διαπραγματεύεται θα πρέπει πάντα να έχει ως στόχο ένα καλό αποτέλεσμα» δήλωσε ο Σολτς. «Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το ζήτημα και γι’ αυτόν τον λόγο δεν ασχολούμαι καν με εικασίες ως προς το εάν θα επιτευχθεί τελικά μια συμφωνία ή όχι».

«Φυσικά, τα τελευταία μηνύματα από το Λονδίνο δεν δημιουργούν υπερβολικές ελπίδες για μια συμφωνία, αλλά και αυτό μπορεί να είναι μια στρατηγική» πρόσθεσε.