S&P: Σε μεταβατική περίοδο η Ευρωζώνη, στο 7,4% η πτώση του ΑΕΠ το 2020

Η οικονομία της Ευρωζώνης ανέκαμψε ταχύτερα από το αναμενόμενο από το πρώτο κύμα του COVID-19, ωστόσο το επόμενο διάστημα της ανάκαμψης ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολο, αναφέρει η S&P Global Ratings σε ανάλυση της με τίτλο "Η Ευρωζώνη αναρρώνει από τον COVID-19" που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.  
 
«Πλέον προβλέπουμε πτώση του ΑΕΠ κατά μόνο 7,4% αυτό το έτος και ανάκαμψη κατά 6,1% το επόμενο έτος», αναφέρει η οικονομολόγος της S&P Global Ratings, Marion Amiot. «Χαμηλώνουμε παράλληλα ελαφρώς τις εκτιμήσεις μας για την ανεργία, η οποία προβλέπουμε ότι θα κορυφωθεί στο 9,1% το 2021», προσθέτει.

«Ωστόσο, το άνοιγμα των οικονομιών [μετά το κλείδωμα του β' τριμήνου] ήταν το πιο εύκολο μέρος της ανάκαμψης», σημειώνει. «Η Ευρωζώνη μπαίνει τώρα σε μια πιο δύσκολη μεταβατική περίοδο από την σταδιακή απόσυρση της κυβερνητικής στήριξης προς την εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος των οικονομικών μεταρρυθμίσεων».

«Η ρευστότητα, η συμπεριφορά των νοικοκυριών και η ζήτηση θα είναι κρίσιμα στοιχεία στο να μπορέσει η ευρωπαϊκή οικονομία να ολοκληρώσει επιτυχώς αυτή την μεταβατική περίοδο και πολλά θα μπορούσαν να πάνε λάθος στο μεσοδιάστημα», εκτιμά.  
 
Ο οίκος σημειώνει ότι με τις χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις να επιμένουν, δεν περιμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σύντομα, σε όρους επιτοκίων ή ισολογισμού.

Παράλληλα, αν και δηλώνει λιγότερο απαισιόδοξη για τις οικονομικές προοπτικές, οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι παραμένουν σε καθοδική τροχιά. Η επιστροφή των lockdowns στην Ευρώπη ή αλλού θα έπληττε άμεσα την εμπιστοσύνη και την ανάκαμψη, καθώς θα οδηγούσε τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να κρατήσουν τις αποταμιεύσεις τους.

Την ίδια στιγμή, οι ζημιές των επιχειρήσεων από ένα υποθετικό δεύτερο lockdown θα απαιτούσαν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να καλυφθούν σε σύγκριση με το πρώτο lockdown.

Προειδοποιεί παράλληλα ότι ένα σκληρό Brexit θα ενέτεινε τις προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και θα ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τις βρετανικές επιχειρήσεις και τις μικρές, ανοικτές οικονομίες που διατηρούν ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο οίκος αναφέρει πάντως ότι θα μπορούσε να αναθερήσει ανοδικά τις προβλέψεις του για το ΑΕΠ το 2022 και το 2023 εάν αναπτυχθεί γρήγορα και διανεμηθεί μέχρι τα μέσα του 2021 ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για τη νόσο.