Σταϊκούρας: Περί τα 10 δισ. ευρώ θα πέσουν στην αγορά μέχρι το τέλος του έτους

0
2

Στα 10 δισ. ευρώ θα υπολογίζει το ποσό που θα πέσει στην αγορά μέχρι το τέλος του έτους για μέτρα στήριξης ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταικούρας.  Θα φτάσουμε και θα υπερβούμε το 2020 τα 24 δις ευρώ σε δαπάνη για μέτρα στήριξης, επισήμανε μιλώντας στο Real FM λέγοντας επίσης πως μέχρι τώρα έχουν διατεθεί περί τα 15 δισ. ευρώ.

Είπε πως τον Αύγουστο αυξήθηκαν τα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς οι ηλεκτρονικές συναλλαγές βοήθησαν. Εις γνώσης μας μειώσαμε τον ΦΠΑ στα νησιά ξέροντας πως δε θα περάσει στον καταναλωτή, αλλά θα τονώσει τις επιχειρήσεις, είπε.

Δεν υπάρχει προς το παρόν πρόβλεψη για αλλαγή των τεκμηρίων, ανέφερε. Θεωρώ ότι ταμειακά είμαστε καλά, αλλά θα πρέπει να προσέξουμε να μην ξεφύγουμε δημοσιονομικά, είπε.

Εκτίμησε πως αυστηροί στόχοι δεν θα υπάρχουν και το 2021 στην ΕΕ μιλώντας για τη συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup της Παρασκευής.

Για την ύφεση μίλησε για μία δύσκολη κατάσταση, μια βαθιά ύφεση πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα των προηγούμενων δεκαετιών.  Μίλησε για ύφεση μέχρι 8% για το 2020 και για κάποιες ενδείξεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για λιγότερους τριγμούς.

Αναφέρθηκε ξανά στο τρίτο πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής που θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου, το οποίο όμως θα είναι στοχευμένο στις επιχειρήσεις του τουρισμού. Θα είναι στοχευμένο και διευρυμένο για να καλύψει τις επιχειρήσεις του τουρισμού χωρίς ταμειακή μηχανή.