Στις επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 300.000 ευρώ οι περισσότερες αναστολές συμβάσεων

0
4

Οι μεγάλες επιχειρήσεις ήταν εκείνες οι οποίες περισσότερο χρησιμοποίησαν το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο Μέτρο, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ. Συγκεκριμένα, το 48,2% των επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο πάνω από 300.000 ευρώ ετησίως έβγαλε σε αναστολή προσωπικό.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των αναστολών σημειώθηκε στον κλάδο των υπηρεσιών, με το  47,6% των επιχειρήσεων αυτού του κλάδου  να επιλέγει αυτή τη διέξοδο προκειμένου να αποφύγει τις απολύσεις.

Παράλληλα, ήταν στον ίδιο κλάδο (σ.σ. υπηρεσίες) όπου αναλογικά το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων (9%) προχώρησε σε μετατροπή των συμβάσεων απασχόλησης από πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Αναλογικά, ήταν οι επιχειρήσεις  με ετήσιο τζίρο 100.000-300.000 ευρώ ετησίως εκείνες που περισσότερο σε σχέση με τις επιχειρήσεις με άλλης κλίμακας τζίρο προχώρησαν σε μετατροπές συμβάσεων.

Κατά τ΄άλλα το 13,6% των επιχειρήσεων υπηρεσιών δηλώνει πως θα μειώσει το προσωπικό της, ενώ στο εμπόριο και τη μεταποίηση του ποσοστό αυτό είναι υποδιπλάσιο (7,7%).

Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων που σχεδιάζουν απολύσεις σημειώνεται μεταξύ εκείνων που έχουν ετήσιο τζίρο πάνω από 300.000 ευρώ ετησίως.