Συρρικνώθηκε 6,1% το ΑΕΠ της Ιρλανδίας στο τρίμηνο

0
4

Κατά 6,1% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ της Ιρλανδίας στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, καθώς ο μεγάλος κλάδος των πολυεθνικών προστάτευσε την οικονομία από τα χειρότερα της κρίσης του κορωνοϊού και είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί μικρότερη ύφεση από ό,τι τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Η επίδραση των περιορισμών για τον κορωνοϊό ήταν διαφορετική στην οικονομία, με τον κυρίαρχο βιομηχανικό κλάδο να αναπτύσσεται 1,5% αλλά τις δαπάνες για την προσωπική κατανάλωση να υποχωρούν σχεδόν 20%.

Η πτώση στο τρίμηνο ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί, υπερβαίνοντας την πτώση 4,7% του ΑΕΠ στο δ΄ τρίμηνο του 2008, αλλά περίπου η μισή από τις αντίστοιχες σε όλη την Ευρωζώνη και σαφώς πολύ χαμηλότερη από την κατάρρευση κατά 20,4% στη γειτονική Βρετανία.

Ο υπουργός Οικονομικών Paschal Donohoe δήλωσε πως τα στοιχεία ήταν όπως αναμενόταν περίπου και ανέδειξε τη διπλή οικονομική επίδραση της πανδημίας στην Ιρλανδία, με τις εξαγωγές των φαρμακευτικών προϊόντων να αυξάνονται δυναμικά και την εγχώρια οικονομία να υφίσταται σοβαρό πλήγμα.