Τουρκία: Η κατάρρευση της λίρας υποχρεώνει την κεντρική τράπεζα σε αλλαγή πορείας, λένε οι αναλυτές

0
3

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είναι πιθανό να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής αυτή την Πέμπτη, ωστόσο η ραγδαία υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος σε διαδοχικά ιστορικά χαμηλά ενδεχομένως να την υποχρεώσει να προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων στο μέλλον, εκτιμά η Unicredit, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

«Οι αυξήσεις [των επιτοκίων] μπορεί να είναι στο τραπέζι το επόμενο διάστημα», αναφέρει η τράπεζα μετά τα νέα ιστορικά χαμηλά της λίρας σήμερα.

Προς το παρόν, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να κρατήσει το βασικό της επιτόκιο στο 8,25%, ενώ θα προσπαθήσει να αυξήσει το μέσο κόστος χρηματοδότησης μέσω του λεγόμενου "επιτοκιακού διαδρόμου", εκτιμούν οι αναλυτές της Unicredit.

Αλλαγή πλεύσης από την κεντρική τράπεζα, σύντομα προκειμένου να στηριχθεί η λίρα "βλέπουν" και οι αναλυτές της Capital Economics.

«Η ραγδαία πιστωτική επέκταση [στην Τουρκία], τα μεγάλα εξωτερικά χρέη των τραπεζών και τα χαμηλά αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας σε ξένο συνάλλαγμα, σημαίνουν ότι η λίρα είναι ευάλωτη σε περαιτέρω πιέσεις, κάτι που θα μπορούσε να υποχρεώσει [την κεντρική τράπεζα] σε πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη», εκτιμούν οι αναλυτές της Capital Economics.

Η λίρα κατρακυλά σήμερα και σε νέα ιστορικά χαμηλά, εν αναμονή των αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας και ενώ οι ανησυχίες για ένα παγκόσμιο δεύτερο κύμα του κορονοϊού επιβαρύνουν την επενδυτική ψυχολογία, οδηγώντας τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια.

Ειδικότερα, έναντι του δολαρίου η λίρα σημειώνει νέο χαμηλό στο 7,6286 με απώλειες σχεδόν 1%. Πιο συγκρατημένες είναι οι απώλειες έναντι του ευρώ, με το τουρκικό νόμισμα να διολισθαίνει στο 8,9633.