Βρετανία: Κατά 19,8% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο

0
3

Συρρίκνωση-ρεκόρ 19,8% κατέγραψε το ΑΕΠ της Βρετανίας στο β΄ τρίμηνο το 2020, όταν ήταν σε ισχύ τα μέτρα για το lockdown, σε μια ελαφρώς μικρότερη πτώση από την αρχική εκτίμηση για ύφεση 20,4%.

Η παραγωγή στη διάρκεια των τριών μηνών μέχρι το τέλος Ιουνίου, ήταν χαμηλότερη 21,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία ONS.

Η Βρετανία έχει πληγεί περισσότερο από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες από τον κορονοϊό, με περισσότερα από 42.000 θύματα.

Η βρετανική οικονομία επίσης συρρικνώθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη προηγμένη οικονομία στο β΄ τρίμηνο.

Αυτό εν μέρει αποτυπώνει πώς αλλού στην Ευρώπη, σημειώθηκε μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα στο α΄ τρίμηνο εξαιτίας των μέτρων lockdown σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του προηγουμένου έτους, η Ισπανία ανακοίνωσε πτώση 21,5% και η Γαλλία 19%.

Η βρετανική οικονομία έχει ανακάμψει σημαντικά από την ημέρα που άρχισαν να αίρονται οι περιορισμοί, από τον Μάιο και μετά, και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, δήλωσε πως ανέμενε τα στοιχεία για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου δείχνουν μια ετήσια πτώση της τάξης του 7%-10%.

Ωστόσο, προειδοποίησε πως η ανάπτυξη αναμένεται να χάσει το ρυθμό της, και θα έλθει άνοδος της ανεργίας ενώ κάποια τμήματα της οικονομίας αντιμετωπίζουν ακόμη περιορισμούς εξαιτίας του κορονοϊού.