Βρετανία: Μικρή άνοδο καταγράφει η στερλίνα μετά την ανακοίνωση θετικών στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις

Μικρή άνοδο κατέγραψε σήμερα η στερλίνα έναντι του ευρώ και του δολαρίου μετά την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν ότι οι Βρετανοί καταναλωτές συνέχισαν να αυξάνουν τις δαπάνες τους τον περασμένο μήνα, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περίοδο πριν από την COVID.

Η λίρα κατέγραψε άνοδο 0,03% έναντι του ευρώ στο 0,9130 και 0,1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2987 δολάριο, αφού υποχώρησε χθες στο 1,2866 δολάριο μετά την ανακοίνωση της Τράπεζα της Αγγλίας ότι εξετάζει το πώς μπορεί να μειώσει τα επιτόκια κάτω από το μηδέν.

Οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία είναι τώρα 4,0% υψηλότερες σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση. Ο κλάδος έχει καταγράψει ταχύτερη ανάκαμψη σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία, χάρη στην ισχυρή διαδικτυακή ζήτηση.

Ωστόσο η προοπτική ενός χαοτικού τέλους στη μεταβατική περίοδο του Brexit τον Δεκέμβριο στην περίπτωση που η Βρετανία δεν καταφέρει να καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να επηρεάζει τη στερλίνα, με τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων της COVID-19 και την υψηλότερη ανεργία να επιτείνουν την αβεβαιότητα.